Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Януари 28
Начало arrow Технологии arrow Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи F-22 или F-35 при битка?

Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи F-22 или F-35 при битка?

  Print E-mail
2017-11-08 10:46:46
източник: news.bg

Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.

Авторът на статията Дейв Маджумдар, известен военен анализатор, пише, че руският самолет от ново поколение ще бъде оборудван с оръжейни системи с директна енергия, подпомаган от група от около 20 до 30 безпилотни самолета.

Руската отбранителна индустрия разглежда концепции за шесто поколение изтребител, който в крайна сметка ще замени Су-57 ПАК-ФА.

Като ВВС и ВМС на САЩ руснаците разглеждат различни концепции, включително пилотирани-безпилотни екипи, оръжейни системи с директна енергия и др. Руснаците също разглеждат възможността за нов вид радар и електрооптични сензорни системи с цел справяне със "стелт" технологиите.

Една от разработваните системи за потенциалния нов самолет е радиофотонният радар.

Владимир Михаев, съветник на заместник-директора на Концерна за Радиоелектронна технология (КРЕТ), заяви пред ТАСС, че радарът ще бъде с много по-голям обсег от съществуващите. Той поясни, че с този радар ще знаят точната позиция на обекта, а също така ще могат да установяват вида на самолета и с какво е въоръжен.

Михаев добави, че новият радар ще може далеч по-добре да се бори с вражеско заглушаване.

Вече се изграждат прототипи на новия радар.

В допълнение към него руснаците подготвят и нов електрооптичен сензор.

Самолетът ще бъде оборудван и с оръжейни системи с директна енергия. Той ще бъде придружаван от десетки безпилотни самолета. От думите на Михаев стана ясно, че един от дроните във формация ще има микровълнови оръжия, включително оръжейни системи с електронно насочване, докато друг безпилотен самолет ще бъде снабден със средства за радиоелектронно потискане и унищожение, а трети безпилотник ще бъде с конвенционално оръжие.

Всяка конкретна задача ще бъде разрешавана с различно въоръжение, добави той.

По думите му Русия вече използва лазерни системи за защита на самолети и хеликоптери, но в момента се разработват и лазери, които физически ще унищожават вражески бойни глави. Те ще бъдат разположени на бъдещия самолет.

Грубо казано ние ще можем да изгорим "очите на ракетата", с които ни гледа. Естествено, такива системи ще бъдат разположени на самолетите от шесто поколение, каза той.

Авторът на статията отбелязва, че не е ясно как визията на КРЕТ за шесто поколение руски изтребител ще се превърне в реалност на фона на опасенията, че може да възникнат проблеми с финансирането.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Технологии
  Новини През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ...
  Новини Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирми в IT ...
  Новини Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руската ...
  Новини Шерил Сандберг. снимка: Ройтерс - В отговор на доказателства, че нейни инструменти са позволили реклами да бъдат насочени към потребители, които са използвали расистки коментари или реч на ...
  Новини Компанията майка на Мтел Telekom Austria Group обяви на уебсайта си, че планира да ребрандира операторите си, като ще заложи на местния си бранд A1 в страните, в които оперира. - - Очакванията са, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?