Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 22
Начало arrow Свят arrow Венеция и Ломбардия искат повече свобода

Венеция и Ломбардия искат повече свобода

  Print E-mail
2017-10-23 08:30:28
източник: news.bg

Водещета в Италия икономическа област Венето с център Венеция иска повече свобода от централната власт, отбелязва АП.

Проведеният референдум е събрал достатъчно гласоподаватели, за да могат неговите решения да са легитимни. Лошото време не разколеба жителите на областта и те гласуваха.

"Надявам се, че нашето послание ще се чуе в Рим. Нашият регион се нуждае от по-голяма автономия, както административна и икономическа. За мен лично, това ще много символично, защото цялото ми семейство.

Аз знам, че този референдум не е необвързващ и промените няма да приложат веднага, но искам да вярвам, че нашите гласове в крайна сметка ще бъдат чути в столицата ", - сподели жена по име Беатрис.

"Смятам, че ще спечелим", отбеляза София, момиче, което току-що даде глас. "Ние сме уморени и заслужаваме да получим някаква по-голяма независимост", поиска София.

Традиционните сепаратистки настроения на местното население са в основата на високата избирателна активност.

Местните власти твърдят, че този референдум е първата стъпка към по-нататъшно самоопределяне на региона. Всеки признава, че този процес е дълъг и всъщност почти нищо няма да се промени веднага. Но сепаратистките настроения във Венето традиционно се разпространява - от момента на премахване на Венецианската република от Наполеон през 1797 г..

Поддръжниците на истинската независимост на Венето обвиняват губернатора Лука Зайю за лицемерието. През 2014 г. вече беше организиран онлайн публичен референдум за независимостта на региона. В него бяха участвали 2.3 милиона жители на региона (63.2%), от които 89% гласуваха за независимост.

Малко по-късно стана известно, че и в Ломбардия са подкрепили исканията за по-широка автономия. Избирателната активност е била 40%. 95% от тях са поискали Ломбардия да има по-широка автономия.

Над 90 процента от гласувалите избиратели в двете области, които са управлявани от клонящата към сепаратизъм Северна лига, подкрепиха по-широка автономия, при която да имат повече правомощия в сферите на имиграцията, сигурността, образованието и околната среда, както и да използват по-голяма част от данъчните си приходи.

В тези две области е съсредоточена една трета от икономиката на Италия.

Референдумите не са обвързващи за централното правителство, отбелязва Ройтерс.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Аржентинското министерство на отбраната съобщи, че са получени сигнали, които могат да принадлежат на екипажа на липсващата подводница Сан Хуан. Това става ясно от съобщение, публикувано на ...
  Новини Камарата на представителите на американския Конгрес прие законопроекта за данъчната реформа, предадоха информационните агенции.Мащабният проект за промяна в данъчната система, който беше сред ...
  Новини Усилията на канцлера Ангела Меркел за учредяване на тристранна управляваща коалиция могат да се проточат и през почивните дни, след като партиите не спазиха крайния срок и не успяха да ...
  Новини Европейската комисия съобщи, че решението за пълното присъединяване на Румъния и България към Шенгенската зона е отложено за следващата година, информира сайтът Schengenvisainfo.com, цитиран от ...
  Новини Най-малко 27 души са загинали при нападение в американския щат Тексас, предадоха световните информационни агенции. Между жертвите има и деца. Други 30 души са били ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?