Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Окт 18
Начало arrow България arrow Валери Симеонов: Положението с БМФ било "на печелившите честито"

Валери Симеонов: Положението с БМФ било "на печелившите честито"

  Print E-mail
2017-10-06 16:40:58
източник: news.bg

Вицепремиерът Валери Симеонов внесе сигнал до ВКП във връзка с приватизацията на Български морски флот.

Сигналът е срещу решение на Арбитражния съд, което, според вицепремиера Валери Симеонов, е незаконосъобразно, тъй като се базира върху неправилно тълкуване и приложение на чл. 307 от Търговския закон, отнасящ се до стопанската непоносимост, който е неприложим за приватизационните договори.

"Констатираме няколко сериозни нередности, които дават възможност за промяна на приватизационните условия на договора за приватизация на Български морски флот (БМФ) от фирмата на братя Домусчиеви", обясни Симеонов.

Той бе категоричен, че има престъпление. "Такъв е и сигналът. Имаме - според нас - абсолютно некоректна експертиза, която фактически изопачава фактите", заяви Симеонов.

На практика въпросната икономическа експертиза анализирала ситуацията съгласно жалбата на KG Maritime Shipping за периода на 2008 г. "Те смятат, че икономическото състояние е било толкова тежко, че са били принудени да нарежат , представете си, 30% от корабите. Те приватизират БМФ с 61 кораба, към 2015 г. дружеството има 21 кораба. Както се казва, честито на печелившите", посочи вицепремиерът Симеонов.

На практика печелившите са тези, които искат да спестят 52 млн. лв. санкции за нарушен приватизационен договор, обясни той като визира собствениците на KG Maritime Shipping - братя Домусчиеви.

"В момента държавата е ощетена с 52 млн. лв. в резултат на фалшифицирани съдебни експертизи и невярно решение в нарушение на закона - за облагодетелстване на братя Домусчиеви", допълни Симеонов.

По думите му с една такава промяна на приватизационните условия се избягват санкции за нарушаване на приватизационния договор. Според него е редно държавата да си върне БМФ, тъй като за девет години не е спазена нито една от клаузите на приватизационния договор.

Симеонов уточни, че Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол е тази, която завежда делото. "Ние съдействаме за фактически обжалването на решението на Арбитражния съд", обясни той.

Вицепремиерът каза още, че това е само първият сигнал. "Ще има и втори сигнал, който ще третира закононарушения при сключването на самия договор", посочи Валери Симеонов. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес ще бъде предимно слънчево и топло за периода с максимални температури между 21° и 26°. В Източна България ще духа до умерен северен вятър.  - - Атмосферното налягане e по-високо от ...
  Новини Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев дава на съд вицепремиера Валери Симеонов. Тов обяви самият той в профила си във ...
  Новини Шофьорите, които преминават на знак "Стоп", без да спрат, ще се разделят с книжките си, а след това ще бъдат пращани на психотест, за да си ги вземат обратно. И то само ако го издържат. ...
  Новини Седмицата започва с хладно и ветровито време, с разкъсана облачност, която ще е по-значима в източните райони на страната.Очертава се постепенно затопляне през идните дни.Днес ...
  Новини Цветислава Цветкова от ГЕРБ печели изборите за кмет на община Трън, предаде bTV. Тя е получила 1353 гласа в подкрепа на своята кандидатура.Цветкова е временно изпълняващ длъжността кмет на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?