29 Март 2024 г. Петък

САЩ готови за война с КНДР. Доналд Тръмп: Ще ги опустошим!

2017-09-27 08:59:01
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че страната му е готова за военна опция по отношение на севернокорейската ядрена криза, но предупреди, че нейното прилагане ще има много тежки последици за КНДР, предаде Ройтерс.

"Напълно готови сме за втората опция, но тя не е предпочитаната опция", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом с испанския премиер Мариано Рахой.

"Но ако предприемем тази опция, казвам ви, тя ще бъде опустошителна, опустошителна за Северна Корея. Тази опция се нарича военната опция. Ако трябва да я приложим, ще го направим."

Рахой заяви, че Испания ще подкрепи всяко политическо решение на кризата около Северна Корея, предаде ТАСС.
САЩ наложиха нови санкции на осем севернкорейски банки и 26 банкови служители от същата страна, съобщи Асошиейтед прес.

Санкциите се въвеждат въз основа на указ на Тръмп, подписан миналата седмица и насочен срещу достъпа на КНДР до международната банкова система. Наскоро ООН също прие комплекс от санкции срещу Пхенян, най-строгия си досега.

Северна Корея скоро ще разполага с междуконтинентална балистична ракета, снабдена с ядрена бойна глава, заяви днес, цитиран от ТАСС, председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд пред Комисията по въоръжените сили в Сената.

Не мога да кажа дали това ще стане след три, шест или 18 месеца, но е само въпрос на време, каза генералът на изслушване в Комисията, посветено на удължаването на пълномощията му с още две години.

Според Дънфорд сега Вашингтон трябва да изхожда от това, че Северна Корея както желание, така и възможност да нанесе удар по континенталната част на САЩ.

Американското министерство на отбраната подкрепя дипломатическите стъпки за решаване на кризата около севернокорейската ядрена програма, каза Дънфорд.

"Пентагонът подкрепя предприетите от Държавния департамент дипломатически и икономически усилия за уреждане на кризата около КНДР", заяви генералът.

Дънфорд отбеляза, че в последните 18 месеца министерството на отбраната е активизирало събирането на информация, свързана с военната дейност на Пхенян.

Макар политическата обстановка в момента да е много напрегната, не сме установили промяна в позициите на севернокорейските сили. Не се наблюдава военна дейност, съответстваща на напрежението в политическата среда, подчерта той, цитиран от Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ пък Рекс Тилърсън ще посети Китай тази седмица за преговори, чийто предмет ще бъдат въпроси като кризата около Северна Корея и търговията, съобщи американският Държавен департамент, цитиран от Ройтерс.

По време на посещението на Тилърсън, което ще бъде от 28 до 30 септември, той ще има разговори с представители на китайското ръководство. Предвижда се сред целите на разговорите да е и свършване на подготвителната работа за визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп през ноември, каза на редовен брифинг говорителка на Държавния департамент.

По време на срещата си с медиите тя също така приветства издадения от саудитския крал указ за разрешаване на жените да шофират. Саудитското кралство е единствената страна в света, където жените нямат право да карат автомобили, отбелязва ДПА.

Държавният департамент съобщи също, че в следващите часове във Вашингтон ще се проведе среща между Тилърсън и кубинския министър на външните работи по искане на правителството в Хавана. 

(БТА)
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати