Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Януари 21
Начало arrow България arrow Учени от Германия: Българските ученици се провалят на елементарни тестове

Учени от Германия: Българските ученици се провалят на елементарни тестове

  Print E-mail
2017-08-20 09:37:21
източник: dnes.bg

Една пета от тези, които навлизат в трудоспособна възраст в България, са роми. Младите роми у нас са "спящ трудов потенциал“.

Това пишат учени от Берлинския институт за населението и развитието в анализ за България.

Според тях използването на "тези перспективни (като възраст) трудови ресурси" в една силно застаряла страна като нашата би могло да запълни нарастващия дефицит от кадри за българската икономика.

Учените от Германия представят мрачна картина на ситуацията у нас - демографски проблеми, депопулация, лошо образование и здравеопазване.

Според тях тези проблеми трябва спешно да бъдат решени, за да може страната ни да достигне до средния за Европейския съюз стандарт на живот, информира bTV.

"Ако сегашните тенденции в демографското и социално-икономическото развитие на България се запазят, страната е изправена пред много сериозни изпитания",  се казва в анализа на института. Според изследването на учените населението у нас ще се смали до 5,6 млн. души, като на един пенсионер ще се падат едва 1,5 работещи.

В момента най-застаряващата нация в ЕС е германската, но "бъдещите германски пенсионери поне могат да разчитат на несравнимо по-високи доходи от българските", пишат още от института.

Учените са изчислили, че за да се справи страната ни със застаряването и топенето на трудовите ресурси, производителността на българската икономика до 2040 г. трябва да нараства с поне 4% годишно.

От института отчитат, че бългрските ученици и студенти получават твърде много ненужни знания и излизат от учебните заведения без необходимите за успешна професия практически умения. В същото време те посочват като друг сериозен проблем качеството на професионалното образование.

"40% от 15-годишните български ученици не могат да се справят с елементарни текстове и аритметични действия", анализират германците и допълват, че институциите на практика не правят нищо за промяна на положението.

Българите не обичат да се преквалифицират и да учат през целия си живот. Над 40% от сънародниците ни нямат абсолютно никакви компютърни умения, а хората в най-активна възраст – между 25 и 64 изпитват затруднение при използването на интернет.

От института посочват също бедността като много сериозен проблем, но поясняват, че тя е различна за всеки етнос. "При ромите, които са между 5 и 10% от населението на България, съществува най-голям риск от бедност", посочват германците.

От друга страна те определят младите роми като "спящ трудов потенциал".
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?