Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Ноем 12
Начало arrow Крими arrow КТБ - най-голямата финансова измама в историята на България

КТБ - най-голямата финансова измама в историята на България

  Print E-mail
2017-07-21 10:00:20
източник: news.bg

"КТБ може да се определи като пирамида, като инвестиционна схема, финансова къща или "личен портфейл" на мажоритарния собственик на банката." Това заяви на брифинг административният ръководител на спецпрокуратурата Иван Гешев и наблюдаващ прокурор по делото КТБ.

По думите на Гешев "делото е уникално" и сложно. Той и направи сравнение - "все едно да сравниш операция на апендицит с присаждане на глава или с дизелов двигател да кацнеш на луната."

Припомняме, по-рано днес Специализараната прокуратура внесе обвинителен акт по досъдебното производство "КТБ". Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници.

По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всяко едно от обвинените лица.

Припомняме и че обвиненяита за КТБ идват, след като на 9 юни президентът Румен Радев публикува стенограмата от първата среща за КТБ. Месец по-късно беше публикувана и втората стенограма. 

В житейски смисъл случаят КТБ е най-голямата стопанска и обществена финансова измама, случвала се в новата ни българска история, посочи Гешев. Щетата от аферата КТБ възлизала на 2.5 млрд.лв, които са присвоени от престъпната група на Василев.

"С тези пари, за които става въпрос, можеше да се превъоръжи армията ни и да се достроят всичките магистрали.", допълни Гешев.

Гешев опроверга и "няколко лъжи", които циркулирали в медийното пространство.

Първата лъжа - за това, че КТБ е здрава, системна банка. "КТБ може да се определи като пирамида, като инвестиционна схема, финансова къща или "личен портфейл" на мажоритарния собственик на банката", сподели Гешев.

"От прегледаните 162 кредита експертите са установили, че повечето са предоставени на дружества, които не генерират парични потоци от оперативна дейност, както към момента на предоставяне на кредитите, така и след това", заяви Гешев.

Липсват документи за ключови вътрешни процедури по одобрението на кредите при 77% от проверените кредити. Документи, удостоверяващи извършването на финансов анализ от страна на банката, не са налични при 89% от кредите. При 8 случая за 116 млн. лв. липсват каквито и да е документи.

"Тоест просто са отпуснати едни 116 млн. лв, въобще без да съществува какъвто и да е договор за кредит".

Кредити са одобрявани за средно 1,77 дни. При 70 от случаите тези кредити са одобрявани за 0 дни.

Следващата лъжа, на която се спрягала била, че тази банка имала ликвиден, но не и капиталов проблем. "Според тази експертиза още 2011 г. капиталът е изяден." Гешев допълни, че ако БНБ си е свършила работата, още през 2011 на тази банка е трябвало да й се отнеме лиценза.

Според прокуратурата милиард и половина са раздадени в пликчета, торбички, чувалчета.

Гешев даде за пример привлечения "актив ТВ7", където били наляти над 300 млн.лв. Според Гешев с тези пари можело да се платят новогодишните и коледните премии за две години на пенсионерите.

"Ако не бяха се случили тези неща през 2014 г., тази банка щеше да рухне по естествен начин, като всяка пирамида към края на 2016 г. - началото на 2017 г. Но това щеше да стане с 10 и повече милиарда лева"

Гешев изложи и тиражираната защитна версия, че Василев се намира на тиймбилдинг в Сърбия и иска много да дойде,но няма как. "Той не се притеснява от българското правосъдие, той се притеснява от европейското правосъдие", допълни Гешев.

В хода на разследването не били установили доказателства, свързащи Делян Пеевски, които да касаят описаната от Гешев схема.

"Има отделени 24 други производства", заяви още Гешев.

На въпрос дали има и други политици, на които са раздавани пари в пликчета, освен посочения от прокуратурата, визирайки най-вече Николай Бареков, Гешев уточни, че има доказателства за такива, но не посочи имена.

Стана ясно и че свидетелят по делото и "дясната ръка" на Василев, Бисер Лазов, не знаел, че върши престъпление.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини В ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лева подкуп за издаването на решения за инвалидност, информира Нова.Всъщност сумите варирали между 200 и 1 000 лева.При вчерашния арест на председателката на ...
  Новини Трима лекари се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. - - Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на ...
  Новини Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков, който е под домашен арест, бил влязъл за минути в столичния ресторант, където бе сниман на маса с тежки чаши, за да си вземе храна.  - Такава версия ...
  Новини Откриха прострелян издирвания шеф на КАТ-Казанлък Тодор Николов. 44-годишният Николов, обявен за издирване в четвъртък, 13 декември, е намерен мъртъв в колата си до Бузовград, съобщиха от ...
  Новини И днес ще продължи издирването на началника на Пътна полиция в Казанлък Тодор Николов, който от 48 часа вече е в неизвестност. От полицията в Стара Загора признаха, че са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?