Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Януари 18
Начало arrow България arrow Бузлуджа падна! Кой ще плати сметката?

Бузлуджа падна! Кой ще плати сметката?

  Print E-mail
2017-07-18 09:14:28
източник: news.bg

Бузлуджа падна! Левицата загуби битката за червения връх. Държавата не даде паметника на столетницата. БСП упорства. А защо ли?

Поддръжката на монумента ще струва милиони. Защо червената партия иска да си присвои паметника на връх Хаджи Димитър (между другото така е актуалното име на върха, но все още се ползва старото, дадено от БКП - Бузлуджа). На този връх през 1868 г. се сражава четата на Хаджи Димитър, а през 1891 г. се провежда Бузлуджанският конгрес.

Дали битката за Бузлуджа не е битка на инат? Или надъхване на електората поради идейна немощ? Дали изгладнялата и обезверена пенсионерка ще трепне, че партията ще стопанисва някогашния храм на идеологията? Едва ли. Защо историята ни не служи за урок на политиците, а се употребява грозно, популистки, на който както му е удобно? Паметникът се руши. Факт. Като много други значими монументи - поругани, захабени, захвърлени и от време на време политически употребявани.

Не че нещо, но толкова ли е безгрешна днешната власт, че опозицията няма с какво да я атакува, че я хапе за паметника на Бузлуджа? "Дайте ни го" - зов на инат. И за какво им е на червените паметника? Как придобиването на собствеността ще помогне на повишаване на доходите на народа, за повечето сигурност, на развитието на икономиката във всичките й сектори? Преди години поне имаше идея паметникът да се превърне в казино и да генерира доходи.

Кандидат-инвеститорите потънаха нейде в политическия паметен спор. Може ли (и редно ли е) паметниците, независимо от коя епоха, да се използват за временен пиар ефект и трупане на медийно внимание за известно време. Но всяка драма е до време, както - всяко чудо за три дни. Особено в летните месеци, в които на хората по-скоро им е до море, а не до партийно тропане с краче.

Ясно е, че предстои традиционното събиране на социалистите под чинията и явно цялото това напрягане е с цел надъхване на симпатизантите. Но пак - за чия сметка? И кой ще я плати?

Защото, ако човек малко се замисли, ще се зачуди от къде толкова пари в червената каса на "Позитано" 20 за поддръжката на паметника? Субсидията и харчовете на партията са публични и сметката май няма да излезе.

А че и държавата не се грижи за паметниците си е факт. Но пък дано един ден държавата ни по всички социални макроикономически показатели стигне такова ниво, че проблемът й да е един паметник и един връх.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?