Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 21
Начало arrow Бизнес arrow Варна по-добра от София за бизнес

Варна по-добра от София за бизнес

  Print E-mail
2017-07-14 09:07:17
източник: news.bg

За българските предприемачи е по-лесно да регистрират фирма във Варна. Така всъщност, ако страната ни беше представена от Варна, а не от София, тя щеше да е с 25 позиции по-нагоре в доклада на Световната банка за състоянието на бизнеса у нас, Унгария и Румъния - от 82-ра на 57-ма позиция. 

Това сочат данните на световната класация "Правене на бизнес в Европейския съюз 2017 г. България, Унгария и Румъния". Докладът на Световната банка оценява регулаторната среда за бизнеса и нейното въздействие върху местни предприемачи в шест града - Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, София и Варна.

Според доклада българските предприемачи се изправят пред различни регулаторни пречки, в зависимост от мястото, в което установяват своята дейност. Прилагането на бизнес регламентите, както и ефективността на публичните институции не са еднородни в страната. Големи различия се констатират по отношение на регистрирането на фирми, получаването на разрешително за строеж, присъединяването към електроразпределителната мрежа и изпълнението на договори.

Така например регистрирането на фирма във Варна отнемало 14 дни, докато в София - 21 дни. Друга разлика е даването на разрешително за строеж в София - това отнема 97 дни, докато в Русе с десет седмици повече. Така се установяват и разлики в заплащането на една и съща услуга.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че трябва да бъдат взети мерки. "В голямата част от случаите говорим за местните власти. Не може обаче мерките да се ограничават на национално ниво, както правим, трябва да се работи на ниво местни власти", подчерта Томислав Дончев.

Той каза още, че вероятно в рамките на този месец ще има национално съвещание на всички областни управители. Фокусът му ще са съществуващите режими. Дончев бе категоричен, че водещ е принципът от хартията към електронните услуги. Така сега народните представители ще трябва да променят 70 закона, за да сработи административната мярка по отношение на свидетелствата за съдимост.

По време на форума Томислав Дончев отбеляза, че излишната административна тежест губи време на гражданите. Затова по същественият въпрос е какъв е ефектът по отношение на бизнеса?

"Ако някой може да получи услуга или документ за 20 дни, а го получава за 50 - това означава допълнителни разходи, време, в което предприемачът вместо да прави бизнес и да се опитва да се наложи на пазара, да бъде конкурентен, се занимава с друго - с администрацията", коментира Томислав Дончев.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  Новини Бившият член на бордна на директорите на "Терем" АД Стоил Яков заяви пред bTV, че действията на министъра на икономиката Емил Караниколов по отношение на казуса "Дунарит" са ...
  Новини Манипулирането на километража вече е престъпление в целия ЕС. Това постанови Европейската комисия (ЕК) по предложение на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, автор на програмата. За нея ...
  Новини Туристическият бранш търси възможности за удължаване на престоя на сезонните чуждестранни работници у нас. - - Засега срокът е 90 дни, а той е крайно недостатъчен, коментира председателят на Съюза ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?