25 Април 2024 г. Четвъртък

Великобритания представя законопроекта за отмяна на законите на ЕС

2017-07-13 08:40:28

Британският министър за Брекзит заяви, че ще "работи с всеки" след публикуването днес на законопроекта за отмяна на законодателството на ЕС, съобщава БиБиСи.

Известен като "Големия закон за анулиране", законодателството е свързано с превръщането на съществуващото законодателство на ЕС в британско.

Въпреки обещанието на Дейвид Дейвис да работи с всички партии, законопроектът няма да бъде лесно прокаран през парламента.

Лидерът на либералдемократите Тим Фарън предупреди парламента, че "това ще бъде ад".

Лейбъристите се заканиха да гласуват против законодателството, ако няма значителни промени.

Консерваторите разчитат на Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия при ключови гласувания, след като загубиха мнозинството си в Камарата на общините след предсрочните избори миналия месец.

Законопроектът за отмяна на европейското законодателство е ключова част от стратегията за Брекзит на британското правителство.

Предвижда се отмяна на Акта за Европейските общности от 1972, който вкара Великобритания в ЕС. Също така се отменя върховенството на европейското законодателство, превръщайки законодателството на ЕС в британско и създаване на временни правомощия за промяна на законодателството, което няма да действа след Брекзит.

Дебатът се очаква да започне най-рано през есента, но ще трябва да бъде прокарано до март 2019 г., когато се очаква Великобритания да напусне ЕС.

Дейвис поясни, че законодателството ще позволи на Великобритания да напусне ЕС с "максимална сигурност, непрекъснатост и контрол".

Отделно кабинетът ще публикува документи с три позиции за преговорите за Брекзит. Единият ще е свързан с ядрените материали, тъй като Обединеното кралство напуска европейския ядрен регулатор. Останалите два се отнасят до съдебни и административни процедури, както и до изключително право и имунитет.

Те ще бъдат представени на ЕК по време на втория кръг от преговорите за Брекзит в Брюксел следващата седмица.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати