16 Април 2024 г. Вторник

НДК натрупал 3 млн. лева загуби само тази година

2017-07-12 08:44:12

Куп нарушения в ремонта на НДК констатираха преставителите на властта. Само за първите пет месеца на тази година дворецът генерира загуба от 3 милиона лева. След ремонта НДК ще може да се използва за конгресен туризъм. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на заседанието на комисията "НДК".

Припомняме, на 28 юни от прокуратурата съобщиха, че са уведомени от ДАНС за нарушения с бюджетни пари, отпуснати на НДК. Справката им е изпратена на 21 февруари 2017 година.

Същият ден от БСП поискаха парламентарна комисия да провери случващото се в НДК, където тече ремонт защото това е основната сграда, където ще заседават гостите на страната ни по време на нашето Европредседателство през 2018 година.

Притеснително е и финансовото състояние на дружеството НДК. То генерира загуби, които са заради амортизация, според Дончев, въпреки че има потенциал да генерира приходи.

Четири пъти през миналата година Томислав Дончев е искал бизнес план от ръководството на дружеството, с който да се стабилизира дружеството. Такъв не му бил представен.

И министърът по председателството Лиляна Павлова е искала актуалния инвестиционен план на дружеството, както и план за оздравяване. Пред комисията министърът също заяви, че документи не са й били предоставени.

Лиляна Павлова също е констатирала редица нередности и е дала предписания на ръководството да ги отстрани. Проблем и според нея е лошото финансово състояние на НДК.

Дружеството не разполага с правила за провеждане на обществени поръчки, алармира още министър Павлова.

По думите на Томислав Дончев Дворецът трябва да се ремонтира така, че да е функционален и след председателството ни.

До края на месеца се очакват резултатите от проверките на НДК. Оказва се, че ръководството не е дало нужните данни за финансовия одит, поръчан на външна фирма от Павлова.

Другата проверка за проведените обществени поръчки показва нарушения по ЗОП. Констатациите са предадени на АДФИ, която също ще извърши проверка. Договорите, сключени от НДК, са законосъобразни, но те трябва да бъдат завършени и то качествено. Лиляна Павлова препоръчала на изпълнителния директор да ги приведе в законов ред.

Има закъснение на строително-монтажните дейности, стана ясно още от думите на министъра.

"Явно в НДК има дерибей, който прави каквото иска", включи се в дебатите Румен Гечев от БСП. Той попита каква е тази сила, която пази директора на НДК от уволнение. "Защо незабавно не уволните това лице", попита червеният депутат.

Да си поговорим за слона в стаята, настоя и Велислава Кръстева от ДПС. Къде са парите, попита тя. "Имаме един млад мениджър, който си позволява да прави каквото си иска с парите на данъкоплатеца", коментира депутатката.

Българското председателство не е НДК, отговори Лиляна Павлова. Няма да ни отнемат председателството, увери ресорният министър.

Припомняме, на 26 юни 2017 г., понеделник вицепремиерът Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. Във вторник премиерът Бойко Борисов го върна на поста.

Днес БСП и ДПС обявиха в пленарна зала, че казусът трябва да бъде разследван от парламентарна комисия. Йордан Цонев от ДПС директно заяви, че според него случаят е за прокуратурата.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати