16 Април 2024 г. Вторник

Мали и Замбия изпреварват България по защита на правото на собственост

2017-07-11 13:41:08

България се нарежда на 85-то място от 127 страни по защита на правото на собственост. Това показва изследването на международния индекс "Право на собственост", проведено от Института за пазарна икономика.

България получава 4.8 точки от възможни 10. Спрямо предходната 2016 година страната ни бележи спад с 0.2 точки, което поставя страната ни 19 места по-надолу по този показател.

Според доклада на ИПИ спадът с 0.2 точки не е толкова стряскащ, но въпреки това той поставя страната ни с цели 19 позиции надолу, защото в другите държави се работи усилено за подобряването на защитата на правото на собственост. Докладът сигнализира, че в България нищо не се променя или поне не в положителна посока.

Данните показват, че България е изпреварена дори от страни като Мали, Доминиканската република, Кения, Хондурас и Замбия.

Индексът "Право на собственост" оценява защитата на правото на собственост по света, а в изданието за 2017 г. са включени 127 държави, в които живее 93% от населението на света и които произвеждат 98% БВП в световен мащаб. Индексът се формулира въз основа на представянето на държавите в областите правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

Спрямо изследването в страната ни най-ниски продължават да са резултатите в областта на правната и политическа среда. Те доказват, че в България липсват независимост на съдебната власт, върховенство на закона, политическа стабилност и контрол над корупцията.

В областта на правото на физическа собственост се наблюдава нарастване на индикаторът за достъп до заеми. Това обаче се дължи на възстановяването на пазара, а не е следствие от някакви усилия на управляващите, допълват от ИПИ.

Най-висок резултат бележи защитата на правото на интелектуална собственост - 5.2 точки от максималните 10 точки. Въпреки това в тази област резултатът е доста по-нисък от представянето на страната ни в преди 9 години. Според ИПИ това показва, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широкоразпространеното пиратство на авторски права продължава да е сред големите проблеми в страната.

Индексът "Право на собственост" алармира за изключително тежките проблеми в правната среда в България. Индексът показва и липсата на каквото и да е подобрение в изследваните сфери. Това води до по-ниски доходи, повече корупция, по-високо неравенство и по-слаба защита на индивидуалните и икономическите свободи.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати