19 Март 2024 г. Вторник

3 чаши кафе дневно – ключът към дълголетието?

2017-07-11 12:14:18
Благотворният ефект от консумацията на кафе, който отдавна е оспорван, бе потвърден от две нови изследвания, едното от които е извършено в 10 европейски страни, а другото - в САЩ, предаде Франс прес.

Тъй ката става въпрос за наблюдателни изследвания, не се доказва наличие на причинно-следствена връзка, предупреждават авторите им, както и независими експерти.

Консумацията на около 3 чашки кафе дневно, включително безкофеиново, изглежда осигурява по-дълъг живот, сочат резултатите от европейското изследване. То обхванало 520 000 мъже и жени над 35-годишна възраст, чието здравословно състояние било следено 16 години.

"Констатирахме, че по-голямата консумация на кафе е свързана с по-малък риск от смърт вследствие на каквито и да било причини, по-специално в резултат на сърдечносъдови заболявания и болести на храносмилателната система", заяви Марк Гюнтер от Международната агенция за онкологични изследвания.

Това е най-широкомащабното европейско изследване за ефекта от консумацията на кафе върху здравето и продължителността на живота. Кафето е най-консумираната напитка в света - ежедневно се изпиват 2,25 милиарда чашки кафе.

Изследването хвърля също светлина върху възможните механизми, свързани с благотворния ефект от кафето. То съдържа голямо количество антиоксиданти, които играят важна роля за предотвратяване на ракови болести, поясняват учените.

Изследването в САЩ обхванало над 185 000 души на възраст между 45 и 75 години за 16-годишен период. Авторите му открили връзка между по-голямата консумация на кафе и по-малкия риск от смърт вследствие на сърдечносъдови, респираторни и бъбречни заболявания, рак и диабет. Хората, които изпиват една чашка кафе дневно били с 12 на сто по-малък риск от смърт по време на изследването в сравнение с онези, които не пиели кафе. Рискът от смърт бил с 18 на сто по-малък за консумиращите две чашки кафе дневно. Както и в европейското изследване, ефектът бил сходен при консумация на безкофеиново кафе.

"Не можем да кажем на хората "Пийте кафе, за да удължите живота си", но можем да открием връзка между едното и другото", отбеляза ръководителката на изследването Вероника Сетиаван.

Резултатите от двете изследвания са публикувани в Annals of Internal Medicine.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати