28 Март 2024 г. Четвъртък

Лекарите в "Шейново" излизат на протест срещу насилието

2017-07-04 09:44:42

"Това вече е нетърпимо. Лекарите този път са решени и ще се обединят, за да постигнат желанията си." Това заяви пред БНТ бившият здравен министър от правителството на Пламен Орешарски д-р Таня Андреева.

"Това е инцидент, който за съжаление не е единичен случай. Това е ежедневие. Тъжно е когато някой се бори за живота на детето ти, това да води до такива последствия. Не мога да си представя, че нормален човек може да извърши такова нещо", допълни Андреева. По думите ѝ инцидентът е бил брутален.

Днес колегите на пребитата д-р Гагова излизат на символичен протест срещу насилието.

Припомняме, мъж преби акушерка, минути след като стана баща в столичната болница "Шейново". Той не се поинтересувал от състоянието на съпругата и на детето си, а агресивно настоявал да вземе плацентата на новороденото си бебе.

Жертвата, д-р Албена Гагова, обяснила на мъжа, че плацентата е биологичен материал и за неговото използване и съхранение има установен ред. Тогава мъжът заявил, че има всички нужни разрешителни и се позовал на шефа на болницата. Акушерката се обадила до своя началник, а управителят на болницата обяснил, че дори не е чувал човека. Обяснили на бащата, че плацентата ще бъде надлеждно съхранена и че не може да му бъде предоставена в почивния ден.

Като разбрал, че не може да вземе плацентата в почивен ден, мъжът започнал да нанася удари по акушерката.

След нападението д-р Гагова е с комоцио, счупен нос и множество хематоми по лицето. Установено е, че лекарката е била в безсъзнание над 20 минути. Акушерката има и разкъсвания на горната устна.

Нападателят - Владимир Стоянов беше задържан и привлечен като обвиняем за нанасяне на лека телесна повреда на медицински специалист при изпълнението на службата му, за което е предвидено наказание "лишаване от свобода" от една до пет години.

По думите на д-р Андреева Гaгова вече е по-добре. "Физически е добре. Има малки допълнително усложнения, но духом е добре. Успя да преживее тази ситуация", обясни Андреева. Според нея обаче тези инциденти не се забравят лесно. "Д-р Гагова беше в безпомощно състояние. Ние се молихме да излезе от това състояние. Тези неща не се преживяват".

"Лекарите ще бъдат единни този път и ще се борят. Този път ще се разбере, че не може да има повече компромиси", заявил Андреева. Тя посочи и че мерки за сигурност в болниците трябва да се засилят. "За съжаление не виждам по-добър изход от това болниците да засилят мерките за сигурност и охраната."

Д-р Андреева обясни, че плацентата може да се използва за извличането на стволови клетки. "Плацентата е биологичен материал. В нея има стволови клетки, но си има и ред, при който тези клетки се пазят, извличат, използват и т.н. Всяка болница си има точно определен ред, по който това се извършва. Всяка непотърсена плацента се изгаря като биологичен отпадък."

Припомняме, че нападателят е с криминално минало. Той е бил осъждан за умилен палеж и грабеж. Срещу него имало и разследване за подпомагане на незаконно пребиваващи хора у нас. С оглед на престъпната му дейност в медийните сфери започна да се предполага, че мъжът е искал да продаде плацентата, а редът за предаването на плацентата е попречила на намеренията му. По този въпрос Андреева сподели, че не е чувала за такива случаи.

Според Андреева в България има нужда от спешни мерки по въпроса със сигурността в болничните заведения. По думите ѝ много често виновниците успяват да избягат от законодателството.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати