Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 19
Начало arrow Политика arrow НС реши: Престъпни и нагли... Няма да искат свобода предсрочно!

НС реши: Престъпни и нагли... Няма да искат свобода предсрочно!

  Print E-mail
2017-06-30 14:22:33
източник: dnes.bg

Парламентът отне правото на осъдените престъпници да искат сами предсрочно освобождаване от затвора. 

Промяната в Наказателно-процесуалния кодекс беше предложена от БСП и изненадващо подкрепена от ГЕРБ на първо четене. 

Правото на затворниците сами да искат освобождаване от затвора за добро поведение след определен срок бе записано в НПК в последните дни на миналия мандат на парламента. 

Мотивите на мнозинството тогава бяха европейските изисквания за спазване на правата на осъдените.

Няколко месеца по-късно от новото право се възползваха някои от членовете на бандата за отвличания "Наглите". Ивайло Евтимов - Йожи и Любомир Димитров - Гребеца бяха освободени от ръководството на Централния софийски затвор и от Софийски градски съд. След протест на прокуратурата обаче те останаха зад решетките. 

"Промените очевидно не дадоха необходимия ефект. Предвиждането на правото на всеки осъден да може да иска освобождаване при изтичане на определен срок даде възможност на лица с тежки престъпления като отвличания да искат излизане от съда", каза соцдепутатът Филип Попов по време на дебатите. 

Колегата му Иван Иванов попита управляващите как ще застанат пред своите избиратели и ще им обяснят защо са дали възможност на престъпници да бъдат предсрочно освободени. 

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отвърна, че и преди това е можело да има искания за предсрочно освобождаване на престъпниците. 

"Но осъденото лице нямаше възможност да направи искането от свое име. Имаше много жалби и към съда, и към правна комисия, че това лице е с отнети права, че зависи от една комисия, която никой не знае как действа", обясни той. 

Данаилов припомни, че в крайна сметка съдът е този, който взима крайното решение. 

След това обаче шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов изненадващо обяви, че партията ще подкрепи на първо четене искането на социалистите. Той поиска преди второто гласуване широк дебат с политици и експерти, които да помогнат за окончателното решение да депутатите. 

С изменения в НПК депутатите подкрепиха и предложението на правосъдното министерство делата за корупция по висшите етажи на властта вече да се гледат в Специализирания наказателен съд, а не в СГС.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?