29 Март 2024 г. Петък

Ядем различна храна с европейците под една и съща марка

2017-06-28 13:28:53

Има разлика в съдържанието и в цените на храните, продавани у нас и в Европа. Това обяви пред Нова телевизия д-р Любомир Кунински от Българската агенция за безопасност на храните. 

Разлика има и в цените, допълни експертът от БАБХ.

Припомняме, преди около месец от БАБХ започна проверка на 31 хранителни продукта от 5 групи, закупени в България и в Германия, за да установи дали съответстват като съдържание и като етикет. Проверените групи храни са шоколад, безалкохолни, местни, млечни и детски храни.

 

Има разлика в продуктите, които се консумират на европейския и на българския пазар, каза Кунински. Сравнителното изследване е от идентични продукти и марки. Още при етикирането едни и същи храни са с различни етикети - в 7 продукта има разминаване, каза представителят на БАБХ.

Изводите от проверката ще бъдат докладвани на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Очаква се от МЗХГ да уведомят еврокомисаря по защита на потребителите. Освен в България, подобни сравнителни проверки има и в други страни европейски страни, каза д-р Кунински.

Той приведе следните примери - безалкохолна газирана напитка в Германия е със захар и това е обявено на етикета. В България е с фруктозо-глюкозен сироп. Относно натуралните сокове - в Германия е 100% сок от плодове, у нас - не е изцяло плодов. Под една и съща марка на храната тя е с различно съдържание, каза представителят на БАБХ.

В детските храни също има разминаване. При едно от пюретата разликата е в протеините - 1,5% на 100 г продукт в Германия и 1% в 100 г продукт у нас. Храните са безопасни, те са коректно етикетирани, въпросът е защо има тази разлика, запита реторично представителят на БАБХ.

Подобни разминавания има и при местните продукти. Изследвани са 6 вида - 1 шунка, 1 консерва и няколко вида колбаси. Специалистите първо са изследвани дали продуктът е от същото месо. Проверката е установила, че няма влагане на друг тип месо. Изследвани са и за соев протеин. Има разлики във физико-химичните изследвания, заяви д-р Кунински.

Проверено е и водното съдържание, белтъците, мазнините и т.н. В един от местните продукти колбас водното съдържание е с 3,2% по-високо от германското. Едва ли става дума за напомпване с вода, този продукт вероятно не е достатъчно изсъхнал, смята експертът от БАБХ.

Съдържанието на мазнини в българските продукти е с 1,2 % по-малко. Има разлика в съдържанието на сол - у нас то е с 0,12 повече от европейския продукт.

При проверката на шоколад е гледан външния вид, разрезната повърхност, цвета. Проверката е установила различие в един и същ вид сирене. Проверката е наблегнала на вида, вкуса, разрезната повърхност. Немския аналог е бил по-бял.

Припомняме, качеството на храните бе тема по време на извънредно съботно заседание на Министерския съвет на 27 май 2017 г

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати