Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Януари 22
Начало arrow Политика arrow Борисов и Заев затварят страницата на национализма, отварят общата история

Борисов и Заев затварят страницата на национализма, отварят общата история

  Print E-mail
2017-06-21 08:46:46
източник: news.bg

Историческо помиряване между Македония и България - ще си делим историята. Новият македонски премиер Зоран Заев излезе с ключови послания от София. Радвам се, че Македония има такъв приятел като премиера Бойко Борисов, обяви на брифинг той.

Нашето приятелство е искрено, изтъкна Заев. Това е исторически момент за мен и моята страна, обяви премиерът на Македония. Той поиска от нас помощ и подкрепа за перспективата на Македония за ЕС и НАТО.

За нас няма алтернатива освен пълноправно членство на Македония в ЕС и НАТО, подчерта премиерът. Заев е категоричен, че историята може да ни сближи, не да ни разделя. Затваряме страницата на национализма, увери той. Отворихме нови надежди и перспективи за приятелството на нашите две страни, изтъкна Зоран Заев.

В началото на август двете страни искат да подпишат договора за добросъседство. За целта Бойко Борисов ще посети Македония и двамата ще се поклонят пред нашата обща история. Разбрали се да бъде кръстена по една улица на президенти от двете държави - в Скопие на Жельо Желев, в София на Борис Трайковски.

Зоран Заев ни похвали като първенци при усвояването на еврофондовете. Имаме желание да отворим преговорите за членство в ЕС, подчерта той. Искаме да станем член на НАТО, каза премиерът на Македония. Бойко Борисов на свой ред поздрави македонския си колега, че след тежката ситуация в Македония има спокойствие. Бъдещето на Македония минавало през вътрешно политическа стабилност. Пред двете държави, според него, има огромен шанс да вървят напред.

По думите на Борисов той ще се бори за магистрала Скопие - София. Дестабилизация на Македония води до нестабилност на нашите граници, смята българският премиер. Ние сме за членството на Македония в ЕС и НАТО, увери Бойко Борисов .Той призова двете държави да не да разделени.

Двамата държавни ръководителите ще се поклонят на паметника на Цар Самуил.

Борисов е убеден, че двата народа могат да празнуват заедно деня на Кирил и Методий.

Защо трябва да сме разделени, недоумява премиерът. Той ще върне жеста и заедно с македонския народ ще чества илинденското въстание. Добрите отношения между двете държави били от полза и са двете държави. 
Съветът, който е дал на Заев е, че Македония трябва да си свърши сама нещата и помощта щяла да дойде. Ще се определи и общата ни история, като помощ за това ще дават историците. По-близък народ от вас нямаме, обясни българският премиер на македонската страна.

За общата история той е категоричен, че няма да се откажем от нашите герои.

Двамата премиери се шегуват с побоя, който претърпя в македонския парламент. Зоран Заев простил, а Бойко Борисов обясни, че така изглеждали по юнаци. Българският премиер прати поздрави на македонската опозиция и по Зоран Заев изпрати поздрав и до Корнелия Нинова, лидерът на българската опозиция.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Мнозинството отхвърли ветото на държавния глава върху Закона за противодействие на корупцията.Очаквано преди гласуването в залата се разразиха спорове. Според червения депутат Крум Зарков ...
  Новини "Заповядайте, съдете ме, осъдете ме, вкарайте ме в затвора", призова лидерът на опозицията Корнелия Нинова в ефира на Нова. Тя обаче иска през това време народът да знае какво става в ...
  Новини БСП излиза от пленарна зала.Днес ще поискаме среща с всички европейски посланици, обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.ГЕРБ минират националното съгласие, обяви Корнелия Нинова. ...
  Новини Мониторинговият доклад на ЕК предизвика разнопосочни коментари в парламента. От ГЕРБ се похвалиха, че са доволни от заключенията на Европейската комисия и че докладът е обективен, позитивен и ...
  Новини "ГЕРБ с времето губят своите избиратели и поддръжници в обществото, защото скандалите във властта се трупат и хората започват да мислят за алтернативна опция на управляващите и БСП. В същото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?