Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Окт 18
Начало arrow Разни arrow И мюсюлманите разбраха, че нещо в исляма не е наред

И мюсюлманите разбраха, че нещо в исляма не е наред

  Print E-mail
2017-05-29 10:34:57
източник: dnes.bg

Западът отдавна призоваваше към размисъл. Най-сетне и самите мюсюлмани започнаха да съзнават, че нещо не е наред, щом терористите редовно се позовават на исляма. 

Преживяхме поредната седмица на терор, пише Райнер Херман от ФАЦ за "Дойче веле". В Манчестър атентатор-самоубиец от либийски произход погуби деца и младежи в името на т.нар. "Ислямска държава". А в петък ислямистки екстремисти избиха повече от 20 християни-копти край Кайро.

Също тези дни Берлин беше домакин на народния събор на Протестантската църква. Сред поканените там беше и шейх Ахмед ал Тайеб – главен имам на университета "Ал-Азхар" в Кайро – човек, който спада към най-авторитетните духовни лица на сунитския ислям. Той заяви, че тероризмът на ислямските фундаменталисти застрашава исляма и го връща в годините на Средновековието. Ал Тайеб призова да се сложи край на престъпленията в името на религиите. Но защо духовникът апелира за едно, а на практика се получава съвсем друго?

Западът отдавна настоява за преосмисляне на ислямската религия. Този процес навярно е започнал, защото изявления като това на египетския теолог вече не са рядкост. Все по-мощно се чува гласът на онези изявени ислямски духовници, които признават, че ислямът се е оказал в "задънена улица", и че има проблем с насилието.
Религиозните норми също се променят

В случая не говоря за това, че ислямът се нуждае от своя Реформация и от реформатор като Мартин Лутер. Далеч по-важно е мюсюлманите отново да намерят верния път към своята собствена религия - да допускат различни тълкувания на Корана и да приемат, че системата от религиозни норми не е непроменлива във времето.

Коранът например съдържа строфи, които легитимират насилието. Но те са писани във време, когато войната е била нормалното състояние на нещата, а не мирът. Теолозите-обновители вече искат да интерпретират съответните пасажи от Корана по-различно, отколкото през 7-и век, както правят фундаменталистите от ИД.

Трудно е да си представим, че в ситуацията, в която се намира арабският свят днес, той би могъл да даде тласък за теологично обновление на исляма. Дори учени като ал Тайеб вече нямат достатъчно морален авторитет сред мюсюлманите. Защото тези духовници са на практика служители на държавната власт и като такива не са в състояние да критикуват политическата класа и корумпираните елити в своите страни. Елити, които често се интересуват само от две неща – как да останат на власт и как да си пълнят джобовете.

В някои арабски страни има войни и разрушителен хаос, в други господстват несправедливост и потисничество. Докато това не се промени, ще има и ислямистки терор, включително и в Германия. В политическо отношения арабският свят се намира в пълен застой. Добре е, че поне сред ислямските теолози започна процес на известно преосмисляне.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Разни
  Новини Във връзка с имотните скандали в ГЕРБ, с постове се разделиха Цецка Цачева и Цветанов Цветанов, а психологът Росен Йорданов коментира пред БТВ своя анализ на ...
  Новини Пътешественик и художник, Светлана Казина се мести да живее в планината Алтай преди около 20 години, в малка къща без течаща вода и често без ток.Тя обича живота и го живее ...
  Новини В интернет има много фирми, които уж предлагат много изгодни за коли за скрап цени. - Но винаги е по-добре човек да направи един бърз преглед на това какво се предлага реално на пазара. Малко са ...
  Новини На пазара има много куфари с колелца и човек трудно може да прецени кой е най-добрият вариант. Ето защо трябва да имаме умел водач в целия този свят на куфари – текстилни или пък с твърда ...
  Новини Технологиите продължават да се развиват според нуждите на човечеството. Има хора, които нямат връзка и са самотни, но трябва по някакъв начин да задоволят своите интимни потребности. Тогава на помощ ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?