29 Март 2024 г. Петък

Да оставим съдиите и прокурорите сами да изберат членовете на ВСС, призовава Захариева

2017-05-29 09:54:03

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева призова всички политици в 44-то Народно събрание да не дискредитират избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Нека да оставим съдиите и прокурорите сами да изберат членовете на ВСС", призова Захариева и заяви, че системата за електронното дистанционно гласуване за изборни членове на ВСС е сигурна. Според нея системата е проверявана многократно и мненията, че тя не е сигурна, целят предварително избора да бъде дискредитиран - "... всички единодушно казаха, че системата е сигурна... трябваше да убеждават дори мен, че е сигурна".

Захариева посочи още, че съдиите, прокурорите и следователите не трябва да бъдат демотивирани да гласуват, защото по този начин изборът се обезсмислял. По думите ѝ изборът за членове на ВСС е изключително важен, защото за първи път се провежда по нови правила и в двете квоти - парламентарната и съдебната. Според нея новият формат олицетворява демокрацията, защото всеки съдия, прокурор и следовател ще има правото да даде своя глас. В този контекст Захариева призова пред БНТ всички, които имат съмнения относно сигурността на системата за електронно дистанционно гласуване, да се изкажат, за да може по този начин да се разсеят излишните нападения.

Външният министър коментира още бъдещето председателство на страната ни на Съвета на ЕС. Според нея трябва да спрем да обмисляме само сигурността и кетъринга, защото председателството давало шанс на страната ни да определи дневния ред в ЕС. По думите ѝ България ще се стреми да постави няколко важни въпроса.

На първо място Захариева смята, че трябва да се търси промяна относно европейската политика за бежанците, която не давала трайни резултати. В този контекст тя сподели и че страната ни отдавна е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген. Според нея Механизмът за сътрудничество и проверка за България и Румъния трябва да отпадне и България да бъде приета в Шенгенското пространство, защото всички страни членки виждали и отчитали, "... че България отлично се справя като външна граница на ЕС".

Като акцент по време на председателството на България Захариева посочи още икономическия просперитет, предприемачеството и въпроса за разширяването на ЕС в посока Западните Балкани. Според нея страната ни има интерес съседите ни да са стабилни, а "... те са стабилни, когато имат европейска перспектива". Захариева допълни, че в съседните Македония и Сърбия трябва главно да се работи в посока изграждане на демократични институции и провеждането на реформи.

Външният ни министър коментира и изказването на президента на Русия Владимир Путин от 24 май. Припомняме, по време на аудиенцията си с македонския си колега Георги Иванов, Путин каза, че славянската писменост идвала от македонски земи. Захариева намира за добра реакцията на обществото и институциите относно това изказване. Според нея обаче подобни изказвания не помагат за добросъседски отношения - "... надявам се историята да не се използва за политически цели".

Припомняме, че през 2018 г. се навършват 140 години от Освобождението на България. На честванията по случай празника е поканен и руският държавен глава Владимир Путин.

На въпроса дали страната ни трябва да опита да се възползва от това положение и да положи усилия за стабилизиране на отношенията между ЕС и Русия, Захариева посочи, че отношенията с Русия като цяло спазват дипломатическия диалог. "Трябва да има прагматични и равнопоставени отношения и за двете страни", допълни тя. Според нея празникът на България трябва да стане повод за обединение между страните в името на общата история, а не обратното - да става повод за разделение. Външният ни министър посочи и че страната ни има за какво да преговаря с Русия - това са най-вече енергийните въпроси и туризмът.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати