29 Март 2024 г. Петък

Опростяването на правописа - от "опростачване на българския език" до излизане от "сексизма на пълния член"

2017-05-26 08:44:29

За 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, "Дневник" потърси филолози и литератори за коментар как се променя езикът ни, трябва ли да се опрости правописът, в т.ч. и да се премахне пълният член, както и кой трябва да решава тези въпроси.


 Доц. Красимира Алексова: Пълният член не трябва да отпада  

Правописната система не е динамично променяща се система от норми. Нейната същност и функции не предполагат чести или съществени промени. Не съществуват основания за опростяването й в съвременния етап, при това самото понятие "опростяване" за специалистите би означавало смяна на правописния принцип - от преобладаващо морфологичен към фонетичен. Подобна промяна е абсолютно неоснователна.

От езиковедска гледна точка въпросът за пълния член за съществителни от мъжки род има много аспекти. Но преценяването на аргументите за и против отпадането му (и двата вида аргументи са съществени) ме карат да мисля, че промени не трябва да бъдат предприемани. Обосноваването им не е въпрос, който може да се изложи на пет реда.

Езикът не се променя за няколко години. В лексикалната система, която е най-динамична, се наблюдава навлизането на нови думи или появата на нови значения на съществуващи думи, но граматичната система се отличава със стабилност в относително обозрим период от време, какъвто е едно поколение в обществото. Без съмнение, съществуват в граматичната система и процеси на промяна, чието временно състояние се описва и наблюдава.


Ако някой предлага Министерството на образованието и науката (МОН) да се занимава с кодификацията на нормите на българския език, то това значи, че въобще не разбира каква е същността на кодифицирането на езиковите норми. А май и не разбира какви са функциите на едно министерство. Този въпрос е напълно неоснователен и не трябва дори да се повдига. Кодифицирането се прави от специалисти, които са формирани дълго време, които изследват и познават както историческото развитие на езика ни, така и съвременното му състояние като стабилност и динамика на устната и писмената комуникация. Затова кодифицирането трябва да е и е задължение на специалисти езиковеди, а не - на една административна структура.

Проф. Михаил Неделчев: Опростяването на правописа е опростачване на езика

В 20-и век на няколко пъти имаше опростявания на правописа; всички те съвсем категорично могат да бъдат наречени "опростачвания на българския език". Аз съм категорично против каквито и да е опростявания.
Има два типа правопис - единият е етимологически, другият - фонетически. Етимологически означава, че в самия правопис, както е при френския език, се пазят спомени за някакви по-стари състояния на езика, когато думите са имали други форми, имало е други окончания и прочие. В такива езици част от буквите не се произнасят, но пазят етимологията, т.е. старото значение на думата. Сръбският език е пример за т.нар. фонетически правопис, т.е. пише се, както се говори; има толерантност към диалектите.
Пълният член показва, че ти знаеш кога има субект на действието; т.е. внасяш един елемент на съзнателност при писането на това изречение. По каква причина ще отпада пълният член? За да може да улесним нещо? По тая логика в мрежата вместо "ч" да се пише "4". Разбира се, че не трябва да отпада.
Езикът, Слава Богу, е жив. Той е една жива, сложна и динамична система. Появяват се чуждици, неологизми, нови диалекти, младежки говори. Моята дъщеря, която е на 17 години, казва: "Отивам на Народен" - т.е. градинката на Народния театър. Те си имат говор и това е прекрасно - така трябва да бъде.
Българската академия на науките (БАН) трябва да се занимава с кодификаторската дейност, но тя не е законодателна институция. Езиковедите в БАН обаче са толерантни хора - те знаят, че на езика не можеш да се противопоставяш.

 Доц. Петър Воденичаров: Употребата на пълен член само за мъжки род е сексистка

Правописът трябва да се опрости, имам предвид пунктуацията и правилата за слято, разделно и полуслято писане. В социолингвистиката се разграничават два типа езикови култури - свободни (с по-свободен правопис) и тревожни (свръхнормативен правопис). У нас в миналото някои писатели и учени са могли да имат собствен правопис. Големият проблем при нас е, че езиковата култура на кандидат-студентите се оценява главно, ако не единствено, по правописните им умения, а не и според речниковото богатство, синтактични и стилистични умения.

Пълният член е приумица на българските езиковеди, пълен и кратък член не съществуват в нито един диалект. Освен това мотивът, че така се разграничава подлогът от допълнението не е сериозен, защото това почти винаги се подразбира от контекста. Употребата на пълен и кратък член за съществителните само от мъжки род е сексистка, защото ако в изречението: "Лъва нападна тигъра" е важно да отбележим кой кого е нападнал, то в изречението "Лъвицата нападна пумата" това не е никак важно.
Езикът ни в последните години е крайно раздвоен - от една страна интелектуализация със заемане на много думи от международния английски език, а от друга страна - поради езикова леност и мода той е все по-вулгаризиран в масова употреба.
Медиите оказват все по-голямо въздействие върху езика и тенденцията да се флиртува с младежкия жаргон и турцизмите често води до езиков произвол и манипулация. Смятам, че турцизмите са богатство на българския език, има ги в изобилие в диалектите; проблемът е, че в пресата те се използват само за ориентализация и омаскаряване на една или друга личност и събитие. По същия начин младежкият жаргон е израз на тинейджърска креативност, нахаканост и езикова игра, но 40-50 годишни журналисти да се правят на тинейджъри е гротескно.


Естествено, че БАН трябва да се занимава с кодификаторската дейност, но и медийни съвети, които съществуват в много европейски страни и следят за спазването на езиковите норми.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати