23 Април 2024 г. Вторник

"Грипен", кога? Борисов не ще, Радев настоява

2017-05-26 08:13:38
Проектът за покупка на нови бойни самолети за армията вероятно ще бъде замразен за няколко години, след като правителството ясно даде заден ход за започването му.

Въпреки че има определен модел изтребители - шведските "Грипен", и се очакваше кабинетът да реши, че започват преговорите, премиерът Бойко Борисов намекна в сряда вечерта за пренасочване на парите за самолетите към модернизиране на пехотата.


"Миналия петък Държавната консолидационна компания (ДКК) придоби "Авионамс". До 2028 г. МиГ-овете и Су-тата могат да летят с ремонтирани оригинални двигатели. Да видим дали най-правилно е веднага да се вземат самолети, или да се погледнат Сухопътни войски, корабите...", заяви Бойко Борисов пред bTV.

Той бе попитан за ангажиментите ни към НАТО за повишаване на разходите за отбрана и достигането им до 2% от БВП през 2021 г. Според него тези пари "трябва да се вземат от другаде", а държавата имала други приоритети и трябва да се направи точна преценка в какво да се вложат.

Позицията на Борисов разгневи президента Румен Радев в Брюксел точно когато стартира срещата на върха на страните - членки на НАТО. Радев, който няколко пъти защити избора на военните, посрещна на нож позицията на премиера.

Той предупреди, че "всекидневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България".

"Има решение на парламента. Когато това решение се подкопава от институциите, това означава, че подкопаваме институционалността като цяло", каза Радев.

Позицията на Борисов е странна, тъй като миналата пролет парламентът прие инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет. В него беше записано, че продължаването на експлоатацията на МиГ-29 до края на жизнения му цикъл е безперспективно от финансова и техническа гледна точка.

Според документа, който бе приет от второто правителство на Борисов, експлоатацията на МиГ-29 до 2030 г. ще струва близо 1.7 млрд. лв. без реално повишаване на бойните възможности на изтребителя.

Ако бъде взето решение за замразяване на проекта за една-две години, вероятно ще се стигне и до преразглеждане на решението на военните да класират на първо място "Грипен". В момента за класирането на офертите на доставчиците се говори единствено неофициално. То обаче беше разгледано на заседание на служебното правителство на Огнян Герджиков. Това стана повод за редица критики, че подобно решение трябва да се вземе от редовно правителство, въпреки че министрите изпълняваха решение на кабинета "Борисов 2", припомня "Сега".

На 17 май военният министър Красимир Каракачанов даде да се разбере, че прибързано е бил обявен фаворитът за нов боен самолет.

"Новото правителство ще се запознае и ще обсъди трите оферти за закупуване на нов модерен изтребител за Българската армия, допълни Каракачанов.

Според него офертите ще се изчислят пак и ще се видят възможностите, които има българската държава. Военният министър припомни, че става въпрос за сделка за милиард и половина лева, а при грешка обществото няма да прости на правителството.

"Говорим за реална преценка, а не за трикове и смяна на експертизата", поясни още той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати