Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Април 25
Начало arrow Икономика arrow Пенсионерите догонват работещите, притеснен Бисер Петков

Пенсионерите догонват работещите, притеснен Бисер Петков

  Print E-mail
2017-05-22 15:07:18
източник: news.bg

Наблюдават се тенденции за изравняване на броя на работещите у нас с броя на пенсионерите, посочи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред Нова телевизия.

Според него тази тенденция е притеснителна, защото по този начин се нарушава коефициентът на зависимост - пенсионерите стават колкото работещите, което означава, че е възможно в бъдеще всеки един работещ да трябва да осигурява по една пенсия в системата.

Относно въпроса с фалшивите пенсии за инвалидност у нас министърът коментира, че всяка една инвалидна пенсия се получава на базата на експертно решение и осигурителен стаж, който е различен за различните лица. По думите му това стриктно се съблюдава и проблемът очевидно е по-назад в процедурата.

Според Петков решението на проблема първо трябва да се потърси с усъвършенстване на експертизата. Следващата стъпка трябва да е цялостно модернизиране на системата.

Все пак министърът не се ангажира с конкретна оценка на броя на незаконосъобразните пенсии у нас. Той сподели число, посочено от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) - над 150 000 човека у нас взимали фалшива пенсия за инвалидност. "При промяна на оценката на работоспособността тези пенсии ще отпаднат", а средствата от тези пенсии ще бъдат вложени за повишаване на пенсиите като цяло, допълни Петков. Все пак той поясни, че това не са точни числа - " ...промяната зависи от методиката, която ще приложим". По думите му държавата отделя годишно по 1 млрд. и 700 хил. лв. за инвалидни пенсии.

По въпроса за хората с увреждания министърът сподели, че не винаги предлаганата от държавата помощ съответства на нуждите на хората с увреждания. "Трябва да поговорим за уникалните потребности на хората" допълни той и обясни, че този пропуск на системата се получава, защото социалните работници, които трябва да изготвят оценката на тези специални потребности не винаги имат нужната квалификация и опит.

Министърът на труда и социалната политика посочи и че тази седмица ще проведе разговори с протестиращите родители на децата с увреждания. Петков разясни, че към момента се изработват конкретни стъпки за промяна на модела на изплащане на социалните помощи към семействата. По думите му от тази година са увеличени помощите за децата с над 90% констатирани увреждания. Семействата им получавали по 930 лв. месечно.

Относно повишаването на осигурителната вноска, Петков заяви, че тя ще се покачва с 1% годишно и че това е минимално увеличение, съобразено с възможностите на хората.

Петков посочи и че министерският пост му е бил предложен лично от премиера Борисов. Те провели среща и Петков трябвало спешно да вземе решение, защото нямало много време.

На въпроса дали той е направил сметка за това каква пенсия ще взима, след като се пенсионира, Петков сподели, че не е правил такава сметка. До пенсионирането на министъра оставали 11 години и 10 месеца. Все пак той посочи, че НОИ предлага услуга за прогнозен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Той призова хората, наближили пенсионна възраст и имащи яснота за осигурителния си стаж, да направят такава прогноза.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?