19 Април 2024 г. Петък

Пенсионерите догонват работещите, притеснен Бисер Петков

2017-05-22 15:07:18

Наблюдават се тенденции за изравняване на броя на работещите у нас с броя на пенсионерите, посочи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред Нова телевизия.

Според него тази тенденция е притеснителна, защото по този начин се нарушава коефициентът на зависимост - пенсионерите стават колкото работещите, което означава, че е възможно в бъдеще всеки един работещ да трябва да осигурява по една пенсия в системата.

Относно въпроса с фалшивите пенсии за инвалидност у нас министърът коментира, че всяка една инвалидна пенсия се получава на базата на експертно решение и осигурителен стаж, който е различен за различните лица. По думите му това стриктно се съблюдава и проблемът очевидно е по-назад в процедурата.

Според Петков решението на проблема първо трябва да се потърси с усъвършенстване на експертизата. Следващата стъпка трябва да е цялостно модернизиране на системата.

Все пак министърът не се ангажира с конкретна оценка на броя на незаконосъобразните пенсии у нас. Той сподели число, посочено от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) - над 150 000 човека у нас взимали фалшива пенсия за инвалидност. "При промяна на оценката на работоспособността тези пенсии ще отпаднат", а средствата от тези пенсии ще бъдат вложени за повишаване на пенсиите като цяло, допълни Петков. Все пак той поясни, че това не са точни числа - " ...промяната зависи от методиката, която ще приложим". По думите му държавата отделя годишно по 1 млрд. и 700 хил. лв. за инвалидни пенсии.

По въпроса за хората с увреждания министърът сподели, че не винаги предлаганата от държавата помощ съответства на нуждите на хората с увреждания. "Трябва да поговорим за уникалните потребности на хората" допълни той и обясни, че този пропуск на системата се получава, защото социалните работници, които трябва да изготвят оценката на тези специални потребности не винаги имат нужната квалификация и опит.

Министърът на труда и социалната политика посочи и че тази седмица ще проведе разговори с протестиращите родители на децата с увреждания. Петков разясни, че към момента се изработват конкретни стъпки за промяна на модела на изплащане на социалните помощи към семействата. По думите му от тази година са увеличени помощите за децата с над 90% констатирани увреждания. Семействата им получавали по 930 лв. месечно.

Относно повишаването на осигурителната вноска, Петков заяви, че тя ще се покачва с 1% годишно и че това е минимално увеличение, съобразено с възможностите на хората.

Петков посочи и че министерският пост му е бил предложен лично от премиера Борисов. Те провели среща и Петков трябвало спешно да вземе решение, защото нямало много време.

На въпроса дали той е направил сметка за това каква пенсия ще взима, след като се пенсионира, Петков сподели, че не е правил такава сметка. До пенсионирането на министъра оставали 11 години и 10 месеца. Все пак той посочи, че НОИ предлага услуга за прогнозен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Той призова хората, наближили пенсионна възраст и имащи яснота за осигурителния си стаж, да направят такава прогноза.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати