26 Април 2024 г. Петък

Много от българите са без здравни осигуровки, критикува ни ЕК

2017-05-22 15:04:17

Голям дял от населението на България няма здравни осигуровки. Това заяви комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен, цитирана от кореспондента на БНР в Брюксел.

Тя подчерта, че остава много висока цената на лекарствата и медицинските услуги, които не се покриват от здравната система. Тейсен отчете, че недекларираният труд пречи на устойчивостта на социалните системи и допълни, че България трябва да работи още в тази сфера.

Препоръките на Европейската комисия за структурни реформи в България са почти същите като миналата година, уточни кореспондентът на националното радио. В доклада за страната ни пише, че е необходимо да се работи още за преодоляване на високото равнище на необслужваните кредити.

Доверието в образованието и здравеопазването може да бъде повишено чрез намаляване размера на неформалната икономика и по-добър достъп до качествено образование и здравни услуги.

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис обясни, че се обсъжда възможност Брюксел да разшири обхвата на експертната помощ, която оказва на страната ни в сферата на правосъдието. Той уточни, че това винаги става по искане на засегнатата държава-членка. Едва след това службата за подкрепа на структурни реформи може да окаже техническа помощ.

Домбровскис посочи, че в България вече са изпълнени няколко проекти в правосъдието и продължава работата по други. Той коментира, че се вижда, че страната ни възприема това като полезен инструмент за подсилване на усилията в структурните реформи.

Следващата седмица Валдис Домбровскис ще бъде на посещение в София.

В специфичните си препоръки за икономическата политика на страните членки в рамките на Европейския семестър 2017 г., ЕК препоръчва да се използва възможността, която предлага икономическото възстановяване. Така страните могат да продължат структурните реформи и да дадат тласък на инвестициите, както и да укрепят своите публични финанси.

В съобщението до медиите от ЕК посочват, че приоритетите варират в рамките на ЕС, но полагането на допълнителни усилия във всички области е от съществено значение за постигането на по-приобщаващ, стабилен и устойчив растеж.

В препоръките си ЕК излага насоките си за икономическата политика на всяка отделна държава членка за следващите 12-18 месеца.

В доклада се подчертава, че икономиката на ЕС и на Еврозоната е устойчива, но предизвикателствата продължават.

Бавният ръст на производителността, последиците от кризата (включително продължаващите неравенства) и несигурността, дължаща се главно на външни фактори, са сред проблемите.

Комисията зове членките да използват възможността, за да заздравят основите на икономиките си чрез осъществяване на общите икономически и социални приоритети, определени на европейско равнище. Това са насърчаване на инвестициите, извършване на структурни реформи и осигуряване на отговорни фискални политики.

Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото и социалния диалог, коментира, че очакванията са България да спази Пакта за стабилност и растеж тази и следващата година. Това изпраща положителен сигнал за инвеститорите. Домбровскис коментира, че за да се постигне устойчив икономически растеж и да се подобри жизненият стандарт на българките граждани се препоръчва страната ни да ускори програмата си за структурни реформи.

Еврокомисията отчита постигнатия напредък в укрепването на банковата система, но е на мнение, че е необходима още работа, за да се преодолеят оставащите слабости във финансовия сектор. Такова е например високото равнище на необслужваните кредити.

Друга препоръка е да се осигури по-добро съдействие на търсещите работа и по-добър достъп до качествено образование и здравни услуги.

Атрактивността на българската икономика и доверието в нея може да се повиши с подобряването на събираемостта на данъците, спазването на данъчното законодателство и намаляването на размера на неформалната икономика.

Валдис Домбровскис очаква с голям интерес следващата седмица в София да обсъди препоръките на ЕК с министри, депутати и социални партньори.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати