Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Януари 23
Начало arrow Свят arrow Много от българите са без здравни осигуровки, критикува ни ЕК

Много от българите са без здравни осигуровки, критикува ни ЕК

  Print E-mail
2017-05-22 15:04:17
източник: news.bg

Голям дял от населението на България няма здравни осигуровки. Това заяви комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен, цитирана от кореспондента на БНР в Брюксел.

Тя подчерта, че остава много висока цената на лекарствата и медицинските услуги, които не се покриват от здравната система. Тейсен отчете, че недекларираният труд пречи на устойчивостта на социалните системи и допълни, че България трябва да работи още в тази сфера.

Препоръките на Европейската комисия за структурни реформи в България са почти същите като миналата година, уточни кореспондентът на националното радио. В доклада за страната ни пише, че е необходимо да се работи още за преодоляване на високото равнище на необслужваните кредити.

Доверието в образованието и здравеопазването може да бъде повишено чрез намаляване размера на неформалната икономика и по-добър достъп до качествено образование и здравни услуги.

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис обясни, че се обсъжда възможност Брюксел да разшири обхвата на експертната помощ, която оказва на страната ни в сферата на правосъдието. Той уточни, че това винаги става по искане на засегнатата държава-членка. Едва след това службата за подкрепа на структурни реформи може да окаже техническа помощ.

Домбровскис посочи, че в България вече са изпълнени няколко проекти в правосъдието и продължава работата по други. Той коментира, че се вижда, че страната ни възприема това като полезен инструмент за подсилване на усилията в структурните реформи.

Следващата седмица Валдис Домбровскис ще бъде на посещение в София.

В специфичните си препоръки за икономическата политика на страните членки в рамките на Европейския семестър 2017 г., ЕК препоръчва да се използва възможността, която предлага икономическото възстановяване. Така страните могат да продължат структурните реформи и да дадат тласък на инвестициите, както и да укрепят своите публични финанси.

В съобщението до медиите от ЕК посочват, че приоритетите варират в рамките на ЕС, но полагането на допълнителни усилия във всички области е от съществено значение за постигането на по-приобщаващ, стабилен и устойчив растеж.

В препоръките си ЕК излага насоките си за икономическата политика на всяка отделна държава членка за следващите 12-18 месеца.

В доклада се подчертава, че икономиката на ЕС и на Еврозоната е устойчива, но предизвикателствата продължават.

Бавният ръст на производителността, последиците от кризата (включително продължаващите неравенства) и несигурността, дължаща се главно на външни фактори, са сред проблемите.

Комисията зове членките да използват възможността, за да заздравят основите на икономиките си чрез осъществяване на общите икономически и социални приоритети, определени на европейско равнище. Това са насърчаване на инвестициите, извършване на структурни реформи и осигуряване на отговорни фискални политики.

Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото и социалния диалог, коментира, че очакванията са България да спази Пакта за стабилност и растеж тази и следващата година. Това изпраща положителен сигнал за инвеститорите. Домбровскис коментира, че за да се постигне устойчив икономически растеж и да се подобри жизненият стандарт на българките граждани се препоръчва страната ни да ускори програмата си за структурни реформи.

Еврокомисията отчита постигнатия напредък в укрепването на банковата система, но е на мнение, че е необходима още работа, за да се преодолеят оставащите слабости във финансовия сектор. Такова е например високото равнище на необслужваните кредити.

Друга препоръка е да се осигури по-добро съдействие на търсещите работа и по-добър достъп до качествено образование и здравни услуги.

Атрактивността на българската икономика и доверието в нея може да се повиши с подобряването на събираемостта на данъците, спазването на данъчното законодателство и намаляването на размера на неформалната икономика.

Валдис Домбровскис очаква с голям интерес следващата седмица в София да обсъди препоръките на ЕК с министри, депутати и социални партньори.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Гърция играе "нечестна игра", след като тя покани командира на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар в Атина за ...
  Новини Гибралтар може да се присъедини към Шенгенското пространство, след като Великобритания напусне Европейския съюз. Това заяви премиерът на британската задморска територия Фабиан Пикардо, цитиран ...
  Новини Граждани на Минск отново излязоха на митинг срещу плановете за интеграция на Беларус с Русия и в подкрепа на националния суверенитет на страната, съобщават местни медии. Както и предишните ...
  Новини Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди британския премиер Борис Джонсън, че не може да задържи Шотландия в Обединеното ...
  Новини Турция може да закрие военно - въздушната база Инджирлик, която е домакин на ядрени бойни глави на САЩ. Мярката ще е в отговор на заплахите от американските санкции и резолюцията на сената на САЩ, в ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?