25 Април 2024 г. Четвъртък

"Ислямска държава" е на ръба на разгрома, контролира само 10% от Западен Мосул

2017-05-17 08:28:23

Иракските сили са отвоювали обратно близо 90 процента от западните части на град Мосул от ДАЕШ ("Ислямска държава"), като терористите в града са на "ръба на пълното поражение". Това обявиха иракските военни, цитирани от "Франс прес".

Ираските сили предприеха мащабна операция за отвоюването на Мосул от ДАЕШ преди близо седем месеца, като по-рано през годината превзеха източните части на града и след това започнаха офанзива към западните части.

Бригаден генерал Яхя Расол, говорител на Съвместното оперативно командване на Ирак, посочи на пресконференция в Багдад, че ДАЕШ сега контролират малко над 10 на сто от западната част на Мосул.

Полковник Джон Дориан, говорител на международната коалиция срещу ДАЕШ, ръководена от САЩ, уточни, че краят бил близо за терористите в града.

"Врагът е напълно обкръжен"Врагът е на ръба на пълното поражение в Мосул."

Офанзивата за отвоюването на Мосул беше подкрепена от въздушни удари от страна на международната коалиция в и около града.

"Повече от 300 коли бомби бяха унищожени при коалиционните удари в Мосул", отбеляза Дориан.

"Нашите удари също така разрушиха повече от 200 тунела на ДАЕШ и повече от 1000 от техните бойни позиции", допълни говорителят.

ДАЕШ в момента контролира само няколко квартала около Стария град, едно от бижутата в културното наследство на страната.

Тесните улици в района и близко разположените сгради затрудняват иракските сили да се бият с терористите, като се налага да се сражават пешком, вместо от военни превозни средства, както са го правили преди това.

Половин милион души понастоящем са разселени в резултат от битката за Мосул, а около 250 хил. цивилни се смята, че държат джихадистите като човешки щит в западната част на града.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати