29 Март 2024 г. Петък

Брюксел предупреждава България: Бавите се с еврофондовете

2017-05-12 07:02:21
България усвоява европейските средства много по-бавно от очакваното, констатира Европейската комисия в пролетната си икономическа прогноза.

Според Брюксел закъснението ще се отрази на темповете на икономическо развитие, които ще бъдат по-ниски от постижението за 2016 г. - 3,4% растеж.

През тази година той няма да надмине 2,9 на сто, а през 2018-а - ще е 2,8%.

Европейската комисия предвижда, че вътрешното търсене ще продължи да бъде главен икономически стимул, тъй като чуждестранните инвестиции са пренебрежимо малко и продължават да спадат.

Износът към Европа обаче ще е стабилен. Добри са и очакванията за приходи от туризма. Експортът и туристите ще са определящи за икономическото благосъстояние на страната. Вносът обаче намалява, което поставя допълнителни рискове пред растежа, предупреждава Комисията.

Според Брюксел през тази година България ще успее да излезе от дефлацията, в която се намира от 2013 г. и за първи път ще отбележи поскъпване от 1,3 на сто, което ще стимулира вътрешното производство и ще даде сила на бизнеса.

Заради високата емиграция и намаляването на населението безработицата ще продължи да спада, като от 7,6 на сто тази година ще падне до 6,4% през 2018-а.

Европейската комисия не очаква никакви сериозни проблеми за бюджета, след като строгите икономии са подобрили баланса му. Подчертава се, че доброто състояние на публичните финанси се дължи както на повишената събираемост на данъци и на акцизи, така и на намаляването на разходите. Не на последно място, по-малкото национално съфинансиране на европейски проекти заради слабото усвояване на еврофондове също е допринесло за баланса на бюджета.

Предвижда се бюджетният дефицит през тази година да е само 0,4% от БВП главно заради увеличаването на социалните вноски от началото на годината и надеждите, че европейските програми ще тръгнат.

През следващите 2 г. се очаква увеличаване на публичните разходи заради увеличаването на заплатите на администрацията и по-големите инвестиции в обществени системи.

Заради увеличаването на кешовите буфери през 2016 г. правителството ще може да покрие плащанията си по дълга, което ще доведе до намаляване на публичната задлъжнялост, която ще спадне от 29,5% сега до 26 на сто през 2018-а.

За Европа като цяло Европейската комисия предвижда продължаване на започналата през есента тенденция за икономически растеж във всички 28 държави членки. В еврозоната той ще е 1,7 % през 2017 г. и 1,8%, а извън нея - 1,9 % през двете години.
Несигурността по отношение на икономическите перспективи остава висока, като възможността за влошаване на показателите остава, се казва в пролетната прогноза на Еврокомисията.

В Брюксел оценяват като водещи външни рискове за развитието на Европа бъдещата икономическа и търговска политика на САЩ, както и увеличаването на геополитическото противостояние в света. Други рискове са крехкото здраве на европейския банков сектор, икономическите реформи в Китай и преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, които започват точно след месец.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати