Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Август 11
Начало arrow България arrow България куца при корупцията, демокрацията и свободата на медиите

България куца при корупцията, демокрацията и свободата на медиите

  Print E-mail
2017-05-09 09:09:17
източник: dnes.bg

Между страните от Балканите и останалите държави в Европа зее все по-голяма пропаст. Това показва шестото поред издание на годишната класация "Индекс на настигането" на институт "Отворено общество", цитирано от "24 часа".

Индексът измерва и класира постиженията на 35 страни в Европа – членки и кандидатки, по 47 индикатора, разделени в 4 категории – икономика, демокрация, качество на живот и управление.

Балканските държави са на последните 10 места в класацията, като на дъното са Албания, Турция и Босна и Херцеговина - съответно на 33-о, 34-о и 35-о място. С 34 точки България се намира на 29 място, а пред нас са Румъния и Гърция.

Страната ни запазва позицията си от последните издания през 2015 и 2014 г., като най-успешно се представяме в категорията "Икономика" - 27-а позиция, с подобрение спрямо класацията от 2015 г.

В категорията "Качество на живот" също се изкачваме с едно място и заемаме 29-а позиция. На същото място и без промяна сме в категорията "Управление".

В категорията "Демокрация" България е на 30-а позиция, като има влошаване с едно място спрямо предното издание на класацията.

При отделните индикатори, най-доброто представяне на България е по "държавен дълг" с 3-о място в класацията сред всички 35 изследвани държави.

Най-нисък резултат България има при индикаторите "очаквана продължителност на живота" - предпоследното 34-о място, "корупция" - 33-о място, "доверие в хората" и "свобода на медиите" - 30-о място.

Новият доклад по шестото издание на "Индекс на настигането" се нарича "Не спирайте сега".

"Както се вижда от данните, политиката по сближаване е особено важна за Балканите, които са на дъното на класацията и имат остра нужда от внимание и инвестиции в настигането във всички основни аспекти. Сближаването трябва да остане основен приоритет за ЕС и да не спира точно в момента, когато започва да дава видими резултати, особено на фона на съществуващите политически разногласия и други различия в ЕС", заяви Марин Лесенски, който ръководи екипа на изследването.

В челото на класацията са северните и северозападните страни  - Дания, Швеция, Люксембург и Холандия, с резултат от 71 точки, следвани на малка дистанция от Финландия, Исландия, Германия, Австрия, Ирландия и Великобритания.

Друг интересен извод е, че по нива на държавен дълг Източна Европа е с по-добри показатели от Запада, което значи, че харчи по-дисциплинирано.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прогърми.Това съобщиха от НИМХ.Ще духа слаб до умерен ...
  Новини Бившият правосъден министър и лидер на партия "Да, България!" Христо Иванов е изумлен от думите на председателя на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Ханс ван Баален. Шефът на ...
  Новини Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, инфомационните технологии и съобщенията да започне незабавна проверка на концесионирането на пристанищен терминал ...
  Новини Beчe пo cвeтa ce нaблюдaвa нaтиcĸ ĸъм влacтитe зa пoвтopнo пpинyдитeлнo зaтвapянe нa иĸoнoмиĸитe. Πocтoяннoтo тpъбeнe пo мeдиитe, ĸoeтo тpябвa дa yбeди xopaтa дa пpиeмaт ...
  Новини Бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?