Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Април 18
Начало arrow Политика arrow Кабинетът Борисов - 3

Кабинетът Борисов - 3

  Print E-mail
2017-05-03 15:06:53
източник: news.bg

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага следния състав на Министерския съвет:

Министър-председател - Бойко Борисов;

Заместник министър-председател - Томислав Дончев.

През ноември 2007 година Дончев е избран за кмет на Габрово от листата на ПП ГЕРБ. На 18 март 2010 година Дончев става министър по еврофондовете в първото правителство на Бойко Борисов. През 2013 година става депутат в 42-рото Народно събрание. Избран е за народен представител и в следващия парламент. В началото на ноември 2014 година е избран за вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика във втория кабинет на Бойко Борисов.

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика - Валери Симеонов.

От 1985 г. до 1991 г. е енергетик в металургичния комбинат край Дебелт. Синдикален лидер на КТ "Подкрепа" в комбината, един от основателите на СДС- Бургас. През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната телевизионна мрежа в жилищен комплекс Меден Рудник.След местните изборите през 2007 г. е избран от листата на партия "Атака" за председател на общинския съвет в Бургас, в коалиция с партия ГЕРБ, като става председател на общинския съвет. През ноември 2009 г. заедно с още 10 съветника от "Атака" напуска партията. На 17 май 2011 г. е сред тримата учредители на политическа партия "Национален фронт за спасение на България". През 2014 г. и 2017 г. е избран за народен представител. Председател на ПГ на "Патриотичен фронт" в 43 Народно събрание.

Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната - Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов е Народен представител в 38-то Народно събрание от коалиция ОДС. През този период е член на Комисията по национална сигурност. Преди парламентарни избори 2001 г. той напуска коалицията. През пролетта на 2005 г. ВМРО влиза в предизборна коалиция, наречена Български народен съюз (БНС), заедно с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и Съюза на свободните демократи (ССД) на Стефан Софиянски, която влиза в парламента с 13 депутата, между които и Красимир Каракачанов. На 28 юли 2016 г. е издигнат за кандидат за президент от инициативен комитет на патриотични организации. За негов вицепрезидент е предложен Явор Нотев от Атака. На 30 септември 2016 г. те се регистрират в ЦИК като "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО". 

Заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи - Екатерина Гечева - Захариева.

 През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция "Правно-нормативно и административно обслужване" в министерство на околната среда и водите. От август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Главен секретар на президента Росен Плевнелиев в периода от 23 януари 2012 до 12 март 2013 г. От 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройство в състава наслужебното правителство на Марин Райков. С президентски указ на 29 май 2013 г. президентът Росен Плевнелиев назначава Екатерина Захариева за началник на Кабинета на Държавния глава. От 6 август до 7 ноември 2014 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в състава на служебното правителство на Георги Близнашки. На 18 декември 2015 г. е назначена от 43 Народно събрание за министър на правосъдието.

Министър на финансите - Владислав Горанов.

От 1998 до 2001 г. е специалист Извънбюджетни сметки и фондове, експерт и директор на дирекция "Финансова политика" към Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа. През 2001 г. заема длъжността главен експерт в дирекция "Финансиране на държавни органи, програми и осигурителни фондове" към Министерството на финансите. От 2001 до 2009 г. е началник на отдел "Социални разходи" към Министерството на финансите, Управление на публичните финанси. От месец август 2009 г. до месец април 2013 г. заема поста на заместник-министър на финансите. Народен представител в 42-то Народно събрание, което напуска по собствено желание през месец февруари 2014 година. След това Горанов е назначен за изпълнителен директор и член на управителния съвет на Общинска банка. От ноември 2014 г. до януари 2017 г. - Министър на финансите на Република България.  

Министър на вътрешните работи - Валентин Радев.

Народен представител от парламентарната група на ГЕРБ в 42-то Народно събрание. Заместник-министър на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов. На парламентарните избори през 2013 година е избран за народен представител от листата на ГЕРБ за 24 МИР София. В мандата на второто правителство на ГЕРБ той беше зам.-председател на комисията по отбрана. Той е съпруг на общинската съветничка Лорита Радева от ГЕРБ и председател на комисията по екология.

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Николай Нанков.

Завършил е магистратура "Регионално развитие и управление" в Софийския университет, бакалавър със специалност "География". В два мандата е избиран за народен представител, зам.-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в двата кабинета "Борисов". Има професионален опит, като мениджър проекти. Областен управител на Ловеч 2009-2011 г.

Министър на труда и социалната политика - Бисер Петков.

В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната Агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет. През март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор" и заема този пост до м. май 2009 г. С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. Парламентът го преизбира на поста с нов четиригодишен мандат. 

Министър на правосъдието - Цецка Цачева.

Цецка Цачева бе депутат в 42-то и 43-то Народно събрание от ГЕРБ, председател на парламента и кандидат на ГЕРБ за президент. На предсрочните избори на 26 март Цачева остана извън парламента, изместена от преференциалния вот.

Министър на образованието и науката - Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев е дългогодишният главен секретар на Министерството на образованието, като заема поста през 2009 г. в началото на първото правителство на ГЕРБ с министър Йорданка Фандъкова. Напусна по времето на кабинета "Орешарски", върна се при второто правителство на Борисов и подаде оставка при идването на служебния кабинет на Герджиков.

Министър на здравеопазването - Николай Петров.

Ген. майор проф. Николай Петров в момента е началник на Военномедицинската академия. Той зае този пост след като избухна скандала с бившия ръководител на лечебното заведение също от редиците на ГЕРБ Стоян Тонев. Преди да поеме ВМА ген. Петров беше министър в служебното правителство на Марин Райков.

Министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - Лиляна Павлова.

В предишните правителства на Бойко Борисов Лиляна Павлова отговаряше на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което пое от Росен Плевнелиев.

Министър на културата - Боил Банов.

Боил Банов бе на същия пост в служебното правителство. Завършил е "Културология" в Софийския университет и "Режисура за драматичен театър". Дългогодишен директор на ДКТ "Иван Димов" - Хасково.

Министър на околната среда и водите - Нено Димов.

Нено Димов е ръководител на Института за дясна политика. Бил е главен секретар и зам.-министър (1997-2001) в МОСВ по времето на кабинета Костов. През януари 2009 г. Димов напусна със скандал парламентарната група на ДСБ заедно с д-р Николай Михайлов и Антонела Понева.

Министър на земеделието, храните и горите - Румен Порожанов.

Румен Порожанов от март 2011 - август 2013 г. е изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Бил е министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки. На 27 ноември 2014 г. Управителният съвет на ДФ "Земеделие" отново избира Румен Порожанов за изпълнителен директор на институцията, но на 1 февруари тази година той подаде оставка.

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Ивайло Московски.

Заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията с ресор европейски програми и проекти и евроатлантическо сътрудничество от лятото на 2009 година. От май 2011 година става министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета на Бойко Борисов, след като предшественикът му Александър Цветков подава оставка.

Министър на икономиката - Емил Караниколов.

Емил Караниколов започва като юрисконсулт в Столична община, а след това се издига до изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Министър на енергетиката - Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова е енергиен министър и в предишното правителство на Бойко Борисов, като преди това е заемала длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление "Държавен финансов контрол", одитор в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, а от 2007 г. работи в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), като от 2010 година я оглавява.

Министър на туризма - Николина Ангелкова.

Ангелкова беше министър на туризма и в предишното правителство на Бойко Борисов. През 2013 г. е била заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Георги Близнашки.

Министър на младежта и спорта - Красен Кралев.

Кралев е министър на младежта и спорт и във втория кабинет на Бойко Борисов.

Утре, 04. май, в 9:00 часа, кандидатът за министър-председател на България Бойко Борисов, излъчен от ПГ на ГЕРБ, ще връчи на президента Румен Радев документ за успешно изпълнен мандат за съставяне на правителство.

Припомняме, тази сутрин в централата на ГЕРБ се събраха основни лица от партията и кабинета на Бойко Борисов, включително и тримата лидери на патриотите - Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Партньорите на Борисов обаче напуснаха сградата, отказвайки коментари пред журналисти. Така си тръгнаха и финансовият министър Горанов и Екатерина Захариева, а най-накрая и Бойко Борисов.

Без коментар списъкът с имената на предлаганите министри бе разпратен до медиите, с което приключва триседмичният цикъл от разговори между ГЕРБ и Обединените патриоти за сформиране на коалиционно правителство.

Едва в последните дни преговарящите страни потвърждаваха, че разговорите се водят за имената на министрите, след като от изборите на 26 март до този момент се договаряха програмата за управление и коалиционното споразумение.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?