19 Април 2024 г. Петък

Кабинетът Борисов - 3

2017-05-03 15:06:53

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага следния състав на Министерския съвет:

Министър-председател - Бойко Борисов;

Заместник министър-председател - Томислав Дончев.

През ноември 2007 година Дончев е избран за кмет на Габрово от листата на ПП ГЕРБ. На 18 март 2010 година Дончев става министър по еврофондовете в първото правителство на Бойко Борисов. През 2013 година става депутат в 42-рото Народно събрание. Избран е за народен представител и в следващия парламент. В началото на ноември 2014 година е избран за вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика във втория кабинет на Бойко Борисов.

Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика - Валери Симеонов.

От 1985 г. до 1991 г. е енергетик в металургичния комбинат край Дебелт. Синдикален лидер на КТ "Подкрепа" в комбината, един от основателите на СДС- Бургас. През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната телевизионна мрежа в жилищен комплекс Меден Рудник.След местните изборите през 2007 г. е избран от листата на партия "Атака" за председател на общинския съвет в Бургас, в коалиция с партия ГЕРБ, като става председател на общинския съвет. През ноември 2009 г. заедно с още 10 съветника от "Атака" напуска партията. На 17 май 2011 г. е сред тримата учредители на политическа партия "Национален фронт за спасение на България". През 2014 г. и 2017 г. е избран за народен представител. Председател на ПГ на "Патриотичен фронт" в 43 Народно събрание.

Заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната - Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов е Народен представител в 38-то Народно събрание от коалиция ОДС. През този период е член на Комисията по национална сигурност. Преди парламентарни избори 2001 г. той напуска коалицията. През пролетта на 2005 г. ВМРО влиза в предизборна коалиция, наречена Български народен съюз (БНС), заедно с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и Съюза на свободните демократи (ССД) на Стефан Софиянски, която влиза в парламента с 13 депутата, между които и Красимир Каракачанов. На 28 юли 2016 г. е издигнат за кандидат за президент от инициативен комитет на патриотични организации. За негов вицепрезидент е предложен Явор Нотев от Атака. На 30 септември 2016 г. те се регистрират в ЦИК като "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО". 

Заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи - Екатерина Гечева - Захариева.

 През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция "Правно-нормативно и административно обслужване" в министерство на околната среда и водите. От август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Главен секретар на президента Росен Плевнелиев в периода от 23 януари 2012 до 12 март 2013 г. От 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройство в състава наслужебното правителство на Марин Райков. С президентски указ на 29 май 2013 г. президентът Росен Плевнелиев назначава Екатерина Захариева за началник на Кабинета на Държавния глава. От 6 август до 7 ноември 2014 г. е заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в състава на служебното правителство на Георги Близнашки. На 18 декември 2015 г. е назначена от 43 Народно събрание за министър на правосъдието.

Министър на финансите - Владислав Горанов.

От 1998 до 2001 г. е специалист Извънбюджетни сметки и фондове, експерт и директор на дирекция "Финансова политика" към Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа. През 2001 г. заема длъжността главен експерт в дирекция "Финансиране на държавни органи, програми и осигурителни фондове" към Министерството на финансите. От 2001 до 2009 г. е началник на отдел "Социални разходи" към Министерството на финансите, Управление на публичните финанси. От месец август 2009 г. до месец април 2013 г. заема поста на заместник-министър на финансите. Народен представител в 42-то Народно събрание, което напуска по собствено желание през месец февруари 2014 година. След това Горанов е назначен за изпълнителен директор и член на управителния съвет на Общинска банка. От ноември 2014 г. до януари 2017 г. - Министър на финансите на Република България.  

Министър на вътрешните работи - Валентин Радев.

Народен представител от парламентарната група на ГЕРБ в 42-то Народно събрание. Заместник-министър на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов. На парламентарните избори през 2013 година е избран за народен представител от листата на ГЕРБ за 24 МИР София. В мандата на второто правителство на ГЕРБ той беше зам.-председател на комисията по отбрана. Той е съпруг на общинската съветничка Лорита Радева от ГЕРБ и председател на комисията по екология.

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Николай Нанков.

Завършил е магистратура "Регионално развитие и управление" в Софийския университет, бакалавър със специалност "География". В два мандата е избиран за народен представител, зам.-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в двата кабинета "Борисов". Има професионален опит, като мениджър проекти. Областен управител на Ловеч 2009-2011 г.

Министър на труда и социалната политика - Бисер Петков.

В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната Агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет. През март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор" и заема този пост до м. май 2009 г. С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. Парламентът го преизбира на поста с нов четиригодишен мандат. 

Министър на правосъдието - Цецка Цачева.

Цецка Цачева бе депутат в 42-то и 43-то Народно събрание от ГЕРБ, председател на парламента и кандидат на ГЕРБ за президент. На предсрочните избори на 26 март Цачева остана извън парламента, изместена от преференциалния вот.

Министър на образованието и науката - Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев е дългогодишният главен секретар на Министерството на образованието, като заема поста през 2009 г. в началото на първото правителство на ГЕРБ с министър Йорданка Фандъкова. Напусна по времето на кабинета "Орешарски", върна се при второто правителство на Борисов и подаде оставка при идването на служебния кабинет на Герджиков.

Министър на здравеопазването - Николай Петров.

Ген. майор проф. Николай Петров в момента е началник на Военномедицинската академия. Той зае този пост след като избухна скандала с бившия ръководител на лечебното заведение също от редиците на ГЕРБ Стоян Тонев. Преди да поеме ВМА ген. Петров беше министър в служебното правителство на Марин Райков.

Министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - Лиляна Павлова.

В предишните правителства на Бойко Борисов Лиляна Павлова отговаряше на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което пое от Росен Плевнелиев.

Министър на културата - Боил Банов.

Боил Банов бе на същия пост в служебното правителство. Завършил е "Културология" в Софийския университет и "Режисура за драматичен театър". Дългогодишен директор на ДКТ "Иван Димов" - Хасково.

Министър на околната среда и водите - Нено Димов.

Нено Димов е ръководител на Института за дясна политика. Бил е главен секретар и зам.-министър (1997-2001) в МОСВ по времето на кабинета Костов. През януари 2009 г. Димов напусна със скандал парламентарната група на ДСБ заедно с д-р Николай Михайлов и Антонела Понева.

Министър на земеделието, храните и горите - Румен Порожанов.

Румен Порожанов от март 2011 - август 2013 г. е изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Бил е министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки. На 27 ноември 2014 г. Управителният съвет на ДФ "Земеделие" отново избира Румен Порожанов за изпълнителен директор на институцията, но на 1 февруари тази година той подаде оставка.

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Ивайло Московски.

Заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията с ресор европейски програми и проекти и евроатлантическо сътрудничество от лятото на 2009 година. От май 2011 година става министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета на Бойко Борисов, след като предшественикът му Александър Цветков подава оставка.

Министър на икономиката - Емил Караниколов.

Емил Караниколов започва като юрисконсулт в Столична община, а след това се издига до изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Министър на енергетиката - Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова е енергиен министър и в предишното правителство на Бойко Борисов, като преди това е заемала длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление "Държавен финансов контрол", одитор в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, а от 2007 г. работи в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), като от 2010 година я оглавява.

Министър на туризма - Николина Ангелкова.

Ангелкова беше министър на туризма и в предишното правителство на Бойко Борисов. През 2013 г. е била заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Георги Близнашки.

Министър на младежта и спорта - Красен Кралев.

Кралев е министър на младежта и спорт и във втория кабинет на Бойко Борисов.

Утре, 04. май, в 9:00 часа, кандидатът за министър-председател на България Бойко Борисов, излъчен от ПГ на ГЕРБ, ще връчи на президента Румен Радев документ за успешно изпълнен мандат за съставяне на правителство.

Припомняме, тази сутрин в централата на ГЕРБ се събраха основни лица от партията и кабинета на Бойко Борисов, включително и тримата лидери на патриотите - Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Партньорите на Борисов обаче напуснаха сградата, отказвайки коментари пред журналисти. Така си тръгнаха и финансовият министър Горанов и Екатерина Захариева, а най-накрая и Бойко Борисов.

Без коментар списъкът с имената на предлаганите министри бе разпратен до медиите, с което приключва триседмичният цикъл от разговори между ГЕРБ и Обединените патриоти за сформиране на коалиционно правителство.

Едва в последните дни преговарящите страни потвърждаваха, че разговорите се водят за имената на министрите, след като от изборите на 26 март до този момент се договаряха програмата за управление и коалиционното споразумение.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати