20 Април 2024 г. Събота

Атаката на Гергов срещу Нинова била заради отказа ѝ от коалиция с ГЕРБ

2017-05-03 10:06:51

Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че има две големи политически причини за "бурята", разразила се в БСП около Георги Гергов, неговото отстраняване от ръководството на партията и скандалните му думи и разкрития от вчера.

По думите ѝ в сутрешния блок на БиТиВи, първата причина е, че след изборите е имало група за натиск върху нея от политически лица от БСП да направят непременно голяма коалиция с ГЕРБ. След това натискът продължил с предложението Нинова да стане председател на Народното събрание, после с предложението Деница Златева да продължи да бъде министър в редовното правителство на Борисов.

"В една демократична държава трябва да има опозиция и управляващи, трябва да има ляво и дясно", мотивира Нинова отказа си да колаборира с ГЕРБ.

Втората причина за натиска върху нея бил нейният стремеж за промяна в БСП.

"Спрях феодалите, които подреждат местата в БСП", заяви още лидерът на БСП и отсече: "Стига толкова, председателят на БСП трябва да се избира от всички в партията. Това е втората част от промяната, която роди съпротива. Или променяме статуквото, променяме задкулисието, или има алтернатива, или нищо не правим."

Според нея Георги Гергов е бил на мнение, че трябва да правят голяма коалиция с ГЕРБ, както и Нинова да стане председател на парламента.

Председателят на БСП изтъкна, че не Гергов я е направил председател на столетницата в отговор на неговите твърдения.

Запитана дали е предала Гергов, Нинова отговори, че била принципна през цялото време, като не се отклонявала нито на милиметър от обещаното, когато беше избрана за шеф на партията.

На въпрос какъв е основният аргумент за искането на оставката на Гергов, тя коментира, че не може да се нарушава политическият морал, като човек от партията посредничи между бизнесмени и главния прокурор, визирайки срещата между бизнесмена Сашо Дончев, Сотир Цацаров и Гергов в офиса му в ЦУМ.

Подтикната от водещия, Корнелия Нинова се разграничи от Гергов, като каза, че тя също се е срещала с различни известни личности, но тези срещи не били тайни. Например, тя е ходила на срещи в кабинета на Гергов в ЦУМ с Мая Манолова и Слави Трифонов, като с Манолова била обсъждала президентските кандидатури, а със Слави - референдума. Срещала се била и с Цацаров преди десетина дни, като това станало в кабинета му в прокуратурата, в приемната му.

Запитана дали това не е ли двоен стандарт от нейна страна, тя категорично отрече. "Аз съм говорила с тях за принципни неща, не съм искала услуги от тях", увери Нинова.

С Цацаров разговаряли за европейския доклад за състоянието на българската съдебна система и за промените в НПК, които от БСП внесли.

В своя защита вследствие на думите на Гергов от вчера и като демонстрация, че е принципна както сега, така и в предишни свои превъплъщения и по-конкретно като заместник-министър на икономиката в правителството на Сергей Станишев, Нинова показа документ от решение на прокуратурата, че липсват данни за извършено от нея престъпление по скандала "Румен Овчаров - Александър Александров", разтърсил държавата преди повече от 10 години.

Тя прочете и молба от 7 юни 2007 г., с която е поискала да бъде освободена като председател на Съвета на директорите на Пловдивския панаир. Уточни, че го е направила, тъй като зад гърба ѝ са се случвали неща, с които тя не е била съгласна.

В тази връзка тя неколкократно отрече да е по-близка с Румен Овчаров и да е действала спрямо Гергов под негово давление. По думите ѝ, тя била точно толкова близка с Овчаров, колкото и с останалите фактори в БСП.

Корнелия Нинова изтъкна, че е показала принципност и във връзка с влизането си в ръководството на БСП през 2009 г., тъй като го направила чак след изчистването на името си по съдебен път след горните скандали.

Тя разкри, че най-много се била обидила от думите на Гергов, че в БСП управлява третият ешелон. "Гергов беше до вчера част от този екип. Сега излиза и казва, че Стефан Данаилов, Радослав Гайдарски, Александър Симов, Деница Златев са третият ешелон", посочи тя.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати