24 Април 2024 г. Сряда

Русия е конструктивен партньор, но санкциите остават, обяви Меркел в Сочи

2017-05-03 08:50:04

"Русия е конструктивен партньор, но санкциите могат да бъдат вдигнати само след пълното изпълнение на минските споразумения".

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция с руския лидер Владимир Путин в Сочи, съобщават руски медии и АП.

Канцлерът каза, че "ние имаме различни мнения за причината за конфликта", подчертавайки, че Берлин вярва в демократичната легитимност на украинското правителство.

Запитана от репортер за вероятността да бъде сключено ново споразумение във връзка с уреждането на украинския конфликт, Меркел категорично подчерта, че е против нова сделка.

Според нея всички страни искат да предотвратят допълнително ескалиране на конфликта и че нормандските разговори помагат по отношение на това.

Относно Сирия тя изрази подкрепата си за спирането на огъня и готовност да си сътрудничи с Русия в борбата срещу тероризма.

"Ние също обсъдихме ситуацията в Сирия. Като федерален канцлер аз подчертавам, че искаме да направим всичко по силите си в подкрепа на спирането на огъня, прекратяването на боевете, за да помогнем на хората...Ние също обсъдихме ситуацията в Либия. Обединени сме по отношение борбата срещу международния тероризъм. Русия и Германия тук могат да си сътрудничат по-тясно", отбеляза Ангела Меркел.

Канцлерът също засегна казуса с правата на гейовете в Чечня. Меркел поясни, че е помолила Путин да помогне за спазване на правата на хомосексуалистите след информация за преследването им.

Германският лидер изтъкна, че иска да продължи да се "опитва да намери решения" на глобалните проблеми и че "Русия естествено е важен партньор".

Путин от своя страна обяви, че е обсъдил с германския лидер подготовката за Г-20 в Хамбург през лятото, както и ситуацията в Сирия и Украйна.

"Ситуацията в Украйна остава източник на сериозно безпокойство", каза руският държавен глава и добави, че по време на днешните разговори двамата лидери "са потвърдили необходимостта минските споразумения да бъдат изпълнени от всички страни".

Не е възможно да се съставят нови планове, според него, докато съществуващите все още не са изпълнени. След това той припомни, че "никой не е отцепвал Донбас от Украйна", а по-скоро Киев е наложил блокада.

Путин обясни още, че Нормандският формат работи, но враждуващите страни в Украйна трябва да търсят пряк диалог.

Президентът на Русия също разкри, че са обсъдили сирийския конфликт. По думите му двамата лидери са се съгласили, че са необходими по-активни преговори.

"Решително осъждаме всяко използване на химически оръжия", повтори той и продължи, че двете страни са съгласни, че е необходимо пълно разследване на атаката в Хан Шейхун.

Виновниците трябва да бъдат открити и наказани, подчерта Путин и добави, че това "може да стане само след безпристрастно разследване".

"Сирийският конфликт може да бъде разрешен само чрез преговори под егидата на ООН", смята той.

На въпрос дали Русия се намесва в чужди избори, Путин отговори, че Москва "никога не се е намесвала в политическия процес на други държави".

"Това са необосновани слухове, използвани във вътрешнополитическа борба", добави той.

Меркел вярва, че дезинформацията няма да повлияе на парламентарните избори в Германия през септември.

Тя обяви, че страната ще предприеме "решителни мерки", ако има чуждестранна намеса в изборите, допълвайки, че е добре известно, че "хибридната война играе роля в руската военна доктрина".

Двамата лидери дадоха пресконференция между заплануваните два кръга преговори в Сочи.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати