29 Март 2024 г. Петък

Радев: Самолет от рода на F-35 не можем да имаме!

2017-04-29 07:36:45
Самолет от рода на американския F-35 скоро не можем да имаме. Това каза в авиобаза "Граф Игнатиево" президентът Румен Радев, който наблюдава демонстрация на военновъздушни способности, представени от екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ.

Днес бе демонстриран именно такъв самолет, който е най-ново поколение боен самолет, като специалното му покритие и форма го правят трудно откриваем за радарите, обясниха специалистите.

Според президента Румен Радев такъв самолет у нас не можем да имаме не само по финансови причини. "Дори България да има такава възможност, по-рано от 10-15 години не може да бъде включена в доставките на този самолет, тъй като производството на този тип самолети закъснява", поясни Румен Радев.

Днес на авиобаза "Граф Игнатиево" бе наблюдавана уникална по рода си демонстрация на военновъздушни способности на американския самолет F-35. Стелт-изтребителят е дебютирал преди 10 години. Първите F-35 са били прехвърлени в Европа на 15 април 2017, като са базирани в британската авиобаза "Лейкънхийд".

Осемте машини ще останат в Европа няколко седмици и ще участват в различни учения и тренировки със съюзнически ВВС.

"Граф Игнатиево" е третата база, където два самолета F-35 направиха демонстрации днес. Преди това те са били в авиобаза в Естония и в Англия, припомня "Фокус".

Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход, каза още Радев във връзка с процедурата за избор на нов многоцелеви самолет за нуждите на ВВС.

Президенът заяви, че поръчката за този самолет е приета с решение на Парламента от 2 юни 2016 година и добави, че министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставяне на офертата, в която ясно е описана методиката за избор – критерии, показатели и срокове.

"Това, което до момента е извършено, съгласно всички тези ясно разписани документи, е, че междуведомствената комисия е оценила всички представени оферти съгласно утвърдените критерии и показатели и ги е класирала. Това е военно-техническата експертиза по 3 основни групи критерии – оперативни, технически и времеви”, добави президентът. По думите му оттук нататък решение на правителството ще е дали ще приеме оценката и класирането от тази междуведомствена комисия, или ще излезе с друго политическо решение. Според Радев, ако ще има друго политическо решение то ще прегази военната експертиза. Тогава е редно те да излязат и да го кажат.

На демонстрациите днес присъства министърът на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият на трето командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия, генерал-лейтенант Ричард Кларк и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати