25 Април 2024 г. Четвъртък

Сблъсъци в македонския парламент

2017-04-28 08:11:34

До сблъсъци се е стигнало в македонския парламент в Скопие, предаде "Ройтерс". 

Протестиращи са нахлули в сградата и са нападнали депутати. Лидерът на социалдемократите Зоран Заев се е появил окървавен пред медиите. 

Най-малко 40 души са били задържани. 

Нахлулите в сградата са поддръжници на бившия премиер Никола Груевски и на неговата партия ВМРО-ДПМНЕ.

Причината за гнева на хората е изборът на етнически албанец за председател. 

Това е Талат Джафери. Той е избран с гласовете на социалдемократите и албанските партии.

Джафери е първият етнически албанец, който става председател на македонския парламент, откакто страната стана независима през 1991 г. Той е член на албанската партия Демократически съюз за интеграция. 

Депутати от ВМРО-ДПМНЕ оспориха вота, твърдейки, че той не е протекъл по обичайната процедура чрез електронно гласуване, защото парламентарната сесия била официално приключила.

Македонският президент Георге Иванов призова за спокойствие. В телевизионно обръщение към нацията той призова за разумно и отговорно поведение и заяви, че е извикал лидерите на основните политически партии на среща днес. 

Полицията е влязла в сблъсъци с протестиращи пред парламента, като е използвала зашеметяващи гранати. Безредиците се разиграха няколко часа след нахлуването в парламента.

Според властите при сблъсъците в и пред парламента са били ранени 77 души, включително полицаи и депутати.

Американското посолство в Македония осъди насилието в парламента, подчертавайки, че нападението "е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията". Посолството изрази готовност да работи с Джафери, "за да подкрепи демокрацията и да поощри интересите на Македония".

Събитията в Македония предизвикаха тревога в съседна Албания, като Тирана призова "политическите лидери да проявят сдържаност и да избягват реторика, която може още повече да изостри напрегнатата обстановка".

"Подобни сцени на насилие срещу избраните представители на македонския народ са неприемливи", настояха от албанското външно министерство.

Властите в Косово също изразиха тревога.

Македония беше на ръба на гражданска война през 2001 г. след бунт на албанското малцинство.

На парламентарните избори в края на миналата година ВМРО-ДПМНЕ и Груевски спечелиха най-много депутатски места, но не успяха да съставят коалиция с партиите, представляващи албанското малцинство, за да продължат да управляват.

Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) на Заев се договори за коалиция с три албански партии и създаде ново управляващо мнозинство.

Георге Иванов, който е близък съюзник на Груевски, обаче отказа да връчи мандат на Заев за съставяне на правителство, обвинявайки новата коалиция, че възнамерява да разпокъса Македония.

Хиляди македонци протестираха в последните месеци в подкрепа на Иванов и Груевски, който настояват за нови избори за излизане от политическата криза.

България и международната общност вече взеха отношение по събитията в Скопие. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати