16 Април 2024 г. Вторник

Макрон: Искам да бъда президент на патриотите срещу националистите

2017-04-24 06:34:34

Лидерът на движение "Напред" Еманюел Макрон, който победи на първия тур от президентските избори във Франция, заяви, че иска след две седмици да стане президент на патриотите пред заплахата на власт за дойдат националистите, предадоха информационните агенции.

Той сподели, че гледа с оптимизъм към втория тур.

"Искам след две седмици да стана вашият президент, президент на целия френски народ, президент на патриотите през заплахата от националистите." - заяви Макрон пред свои поддръжници.

"Отваряме нова страница в политическата история на Франция", каза още той.

При 100% преброени бюлетини Макрон получава 23.75% от гласовете, а опонентката му Марин льо Пен - 21.53%. Двамата ще се състезават на втория тур, който ще се проведе на 7 май.

Водачът от първия тур посочи, че му предстои още повече да сплоти хората, да преодолее противопоставянето във Франция, за да победи на балотажа.

Той добави, че за да постигне това, трябва от сегашния момент да започне изграждане на широка коалиция "за управление и промяна". По думите му, за това са нужни нови лица, нови таланти.

"От ваше име ще пренеса на втория тур вашите искания и гласа на надеждата за нашата страна и за Европа." - увери Еманюел Макрон.

По думите му, трябва да бъде придаден нов импулс в изграждането на Европа.

Припомняме, той получи подкрепа за втория тур от президента Франсоа Оланд и съперниците си на първия тур Франсоа Фийон и Беноа Амон.

Макрон беше поздравен за победата си от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, еврокомисаря на външната политика Федерика Могерини и други европейски политици.

Могерини определи класирането му за балотажа като надежда за поколението.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати