29 Март 2024 г. Петък

Стотици загинали при удар по склад с химически оръжия в Сирия

2017-04-14 08:46:49

Сирийската армия съобщи, че вчера вечерта водената от САЩ коалиция е бомбардирала склад с отровни вещества на ДАЕШ ("Ислямска държава"), които са убили "стотици, включително много цивилни", информира Ройтерс.

Инцидентът доказа, че свързани с ДАЕШ и "Ал Кайда" екстремисти "притежават химически оръжия", се казва в съобщение на сирийската държавна телевизия.

Генералният щаб на сирийската армия поясни, цитиран от руски медии, че водената от САЩ коалиция е поразила склад с химически оръжия на ДАЕШ в Дейр ез Зор в сряда.

В съобщението на армията се пояснява, че атаката е извършена между 17,30 и 17,50 часа. На мястото на нападението е имало много чуждестранни наемници.

Първо се появи бял, а след това жълт облак на мястото на въздушния удар, което подсказва за голям брой отровни вещества, допълва щабът.

Според армията стотици хора, включително цивилни са убити. Други стотици хора са отровени в резултат на удара.

"Това потвърждава, че терористите от ДАЕШ и Ал Нусра притежават химически оръжия и са способни да ги използват, да се сдобият и да ги транспортират", отбелязаха от Генералния щаб.

Обаче полковник Джон Дориан от ВВС на САЩ заяви, че не са извършвали бомбардировки в този район по това време.

"Сирийските твърдения са неверни и вероятно са умишлена дезинформация", отбеляза той в имейл до Ройтерс.

Министерството на отбраната на Русия не разполага с информация за гибел на хора и за характера на разрушенията, каза говорителят на министерството генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Припомняме, Западът обвинява сирийските правителствени сили за атаката в Хан Шейхун в началото на април, при която се предполага, че е използван зарин. Русия и Дамаск твърдят, че са бомбардирали склад с химически оръжия на терористите. В отговор на химическата атака САЩ предприеха първото нападение срещу правителството на Башар Асад.

В същото време се съобщава, че е започната нова фаза от офанзивата срещу ДАЕШ, но все още не са започнали да атакуват бастиона Ракка.

Кампанията за отвоюването на Ракка, който е в ръцете на групировката започна през ноември 2016 г. В операцията участват Сирийските демократични сили - съюз от сирийски кюрди и арабски бойни групи, подпомагани от международната коалиция.

През миналия месец кюрдски представители обявиха, че операцията ще започне в средата на април.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати