Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Ноем 22
Начало arrow Здраве arrow Първи смъртен случай от морбили в България

Първи смъртен случай от морбили в България

  Print E-mail
2017-04-10 09:39:57
източник: news.bg

10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, съобщават от Министерство на здравеопазването.

То не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие,

В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия.Състоянието му се влошава рязко снощи и въпреки оказаната реанимация е починало в ранните часове.

За периода от 17 март до 7 април в РЗИ-Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни, един е с променена диагноза -рубеола, а за още 12 се очаква резултат.

Повечето от заболелите са от град Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в Пловдивска област - става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в Пловдив, където първите болни са били хоспитализирани с други диагнози до появата на обрива.

Междувремевно първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки.

Министерството на здравеопазването отнова призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

Припомняме, че морбили се разпространява в цяла Европа, където имунизационният обхват е намалял. Това предупреждава Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Би Би Си.

Най-големите огнища са в Италия и Румъния.

В първия месец на тази година Италия е регистрирала над 200 случая. Румъния е съобщила за повече от 3400 случая и 17 почнали от януари 2016 година.

Припомняме, че бяха договорено още 152 хиляди дози ваксини срещу морбили. Според, министър Илко Семерджиев, Министерството на здравеопазването контролира разпространението на морбили в страната. 

Министерството разполага с около 10 хиляди ваксини срещу морбили. Регионалните здравни инспекции са получили около 52 хиляди дози. Насочени са към личните лекари.

Припомняме, че по думите на министър Илко Семерджиев тази епидемия от Морбили е тръгнала от Румъния и обхваща и други държави. Морбили има и в Унгария, Италия и Великобритания болните от морбили са под хиляда, коментира той.

Първите случаи бяха от Пловдивския квартал Столипиново, ромите твърдяха че децата са ваксинирани. При някои имунизацията била пропусната заради безпаричие. Ваксината срещу морбили обаче е безплатна. При последната епидемия от дребна шарка преди 7 години, 95 % от циганските махали бяха заболели.

Припомняме че се създаде и Национален координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяваемост от морбили към Здравното министерство.

Наложи се по спешност да се имунизират срещу морбили 100 деца от "Столипиново". От 8 000 деца в пловдивския квартал, сто са без имунизация. Причините за това са две - част от малчуганите са пътували в чужбина, други са били болни в периода, когато е трябвало да им бъде поставена ваксината.

Припомняме и думите на главният държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова, която съобщи че "Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина и тя е включена в имунизационния календар на България. Вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  Новини Всичко, което консумираме, се отразява върху нашата кожа. Всяка жена мечтае да остане за по-дълго млада. За целта трябва да се грижим за нашата кожа както отвън, така и отвътре. - - Колкото по-малко ...
  Новини Водата е изворът на живота. Тя е напитката, от която по природни механизми се нуждае тялото ни. Топлата вода обаче има още повече ползи за организма от студената. Има много причини да я пием всеки ...
  Новини Очакваната продължителност на живота в България и при мъжете, и при жените е по-ниска в сравнение с европейския регион на СЗО. При мъжете тя е 71,4, а при жените 78.7. Това сочи доклад на ...
  Новини Днес започва 40-дневният Коледен пост. Рождественскиият пост ще завърши на 24 декември - Бъдни вечер. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?