26 Април 2024 г. Петък

КЕВР не чу гражданите - парното скача най-малко с 18%

2017-04-07 19:27:55

На закрито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране приеха окончателно решение за поскъпването на тока, на топлинната енергия и на електроенергията, произвеждана от топлофикационните централи по високоефективен комбиниран способ.

Цената на електроенергията за битови абонати се увеличава с 0,95 %, съобщиха от регулатора. Добавката "задължения към обществото" се променя от 35,77 лв./MWh - на 37,02 лв./MWh. За стопанските потребители, снабдяващи се с електроенергия на свободния пазар това води до поскъпване на цената с около 1 на сто.

Изменението на добавката е в резултат от по-високата цена, която топлофикационните дружества, използващи природен газ, ще получават за произведената от тях електрическа енергия по високоефективен комбиниран способ.

Цената на топлинната енергия, произведена от топлофикациите, които работят на газ, се увеличава. Промяната е различна за отделните топлофикации.

Увеличението варира между 17,91% и 25,61%. Само за "Топлофикация Плевен" то е 37,40 %, поради направени корекции в резултат на невярно подадени от дружеството данни за предишен период.

От КЕВР мотивират поскъпването с утвърдената от 1 април 2017 г. по-висока цена на природния газ, който осигурява общественият доставчик "Булгаргаз" ЕАД. Синьото гориво поскъпна с 29,64% поради повишените котировки през последните 9 месеца на цените на суровия петрол, а оттам и на алтернативните горива на международните пазари.

Тази ценообразуваща формула на природния газ е част от действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром експорт" и се отразява пряко в доставната му цена.

Решенията на КЕВР за цените на електрическата енергия и на топлинната енергия и на електроенергията, произвеждана от топлофикационните централи по високоефективен комбиниран способ, са публикувани на интернет страницата на КЕВР.

Припомняме, сутринта пред сградата на регулатора имаше протест.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати