28 Март 2024 г. Четвъртък

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия

2017-04-07 08:41:44

Военна база край град Хомс в Сирия е била подложена на американски ракетен обстрел. Изстреляни са били 59 крилати ракети "Томахоук" от бойни кораби на САЩ в Средиземно море тази нощ. 

Ракетите са ударили самолети, бункери, складове с боеприпаси и радари на територията на военновъздушната база "Шейрат" край Хомс.

Сирийската армия и правителството са потвърдили за обстрела. Правителството нарече действията на САЩ "агресия". Атаката е извършена между 3 и 4 часа българско време. 

Губернаторът на Хомс уточни, че няколко души са били убити, като твърди, че военновъздушната база е била използвана в подкрепа на операцията срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания, при удара са били убити четирима сирийски войници.

Американският президент Доналд Тръмп е направил обръщение към нацията във връзка с издадената от него заповед. 

Той не поставя под съмнение вината на Дамаск за смъртта на "невинни мъже, жени и деца" при химическата атака в северозападния град Хан Шейхун. 

Нашите действия в Сирия са в съгласие с американските интереси да не допуснем разпространението на смъртоносните химически оръжия, каза още той.

По думите на Тръмп, предишните опити за промяна на поведението на сирийския президент Башар Асад се били провалили драматично.

Пентагонът е уведомил предварително Русия за предприетата ракетна атака. Москва все още не е отговорила на новото развитие, но по-рано предупреди за "отрицателни последици" от военни действия. 

Ударът на САЩ може да подкопае борбата срещу тероризма. Това коментира Виктор Озеров, който е ръководител на Комисията по отбрана и сигурност към горната камара на руския парламент.

Озеров заяви, че Русия ще свика спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради атаката на САЩ.

"Този удар може да бъде разглеждан като акт на агресия на САЩ срещу страна членка на ООН", подчерта Озеров.

Това се случва часове, след като стана ясно, че администрацията във Вашингтон обмисля военен отговор на химическата атака от 4 април. 

При нея загинаха 86 души, сред които 27 деца. Сред жертвите са цяло семейство, от което са били убити повече от 20 души. 

Американските власти смятат за отговорен режима в Дамаск, който отрича да има участие. 

Междувременно, Съветът за сигурност отложи гласуването на резолюция, осъждаща химическата атака. Причината е намерението на Русия да наложи вето. Документът ще бъде преработен като компромис. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати