Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Ноем 22
Начало arrow Икономика arrow "Булгаргаз" е източен според министър Николай Павлов

"Булгаргаз" е източен според министър Николай Павлов

  Print E-mail
2017-04-06 08:49:45
източник: news.bg

Няма резерви, които да покрият поскъпването на газа. Това стана ясно от думите на енергийния министър Николай Павлов след заседанието на Министерски съвет.

Заради небалансирани решения на КЕВР се стигнало до тази ситуация, стана ясно от думите на Павлов. Няма механизми, по които правителството да повлияе на поскъпването, извадило хората на протест.

Цената, по която "Газпром" продава на клиентите се определя от КЕВР, както припомни енергийният министър. Регулаторът се избира от НС и именно законодателят упражнява контрол.

Цената на доставната цена от "Газпром" се определя чрез осреднените стойности за девет месец на международните цени на алтернативните на газа горива мазут и газьол с определено съдържание на сяра. След това се включвала цена за пренос през територията на Румъния. В цената се включват и разходи за съхранение и за издръжка на нашето дружество.

За резервите на "Булгаргаз", енергийният министър каза, че компанията не разполагала с такива в момента. Ако имаше такива резерви, комисията щеше да ги намери, посочи Николай Павлов. Иначе "Булгаргаз" е на печалба от над 36 милиона лева за миналата година, която по думите му е най-добрата за дружеството от създаването му. Печалбата идва от обезценката на природния газ в Чирен и от продажбата на вземания на "Булгаргаз" от топлофикационни дружества. Близо 13 милиона лева дружеството е " спечелило" от лихви.

Няма обаче къде да се търсят резерви, категоричен е министър Павлов. Дружеството ще плати дивидент на БЕХ около 17 милиона лева. Заради небалансираните решения на регулатора "Булгаргаз" е декапитализирано в размер на 189 милиона лева. Тези средства са покрити от БЕХ, това са държавни пари, поясни Николай Павлов.

Дружеството по един или друг начин е било източено с тези средства, допълни енергийният министър. Ако то не разполага с ликвидни средства, "Булгаргаз" няма да може да нагнети и да осигури есенно-зимния сезон.

Средната цена на "Газпром" за Европа миналата година е била 167 долара, за балтийските държави е била 152 долара, за България доставната цена е 152 долара и още над 5 долара за пренос или общо 157,21 долара за 2016. Това е с около 10 долара по-ниско от средната продажна цена за Европа.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите надолу по веригата.Относно пазара на разпределението на електрическа енергия придобиваната група е с естествено монополно ...
  Новини Снимка: pixabay.comФинансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година. - - В изявление ...
  Новини Пенсионерите с пенсии до 321 лева включително ще получат 40 лева коледна добавка.Тя ще бъде изплатена заедно с декемврийските пенсии. Това съобщи социалният министър Бисер Петков, ...
  Новини Годишните винетки вече ще важат за период от една година от датата на купуване на стикерите, а не до края на календарната година, както е до сега.Това се предвижда в проект на постановление за ...
  Новини 1,133 млрд. лв. по-малко приходи в бюджета, ако се въведе необлагаемия минимум от 510 лв. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев, който е бил ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?