Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Дек 7
Начало arrow Икономика arrow "Булгаргаз" е източен според министър Николай Павлов

"Булгаргаз" е източен според министър Николай Павлов

  Print E-mail
2017-04-06 08:49:45
източник: news.bg

Няма резерви, които да покрият поскъпването на газа. Това стана ясно от думите на енергийния министър Николай Павлов след заседанието на Министерски съвет.

Заради небалансирани решения на КЕВР се стигнало до тази ситуация, стана ясно от думите на Павлов. Няма механизми, по които правителството да повлияе на поскъпването, извадило хората на протест.

Цената, по която "Газпром" продава на клиентите се определя от КЕВР, както припомни енергийният министър. Регулаторът се избира от НС и именно законодателят упражнява контрол.

Цената на доставната цена от "Газпром" се определя чрез осреднените стойности за девет месец на международните цени на алтернативните на газа горива мазут и газьол с определено съдържание на сяра. След това се включвала цена за пренос през територията на Румъния. В цената се включват и разходи за съхранение и за издръжка на нашето дружество.

За резервите на "Булгаргаз", енергийният министър каза, че компанията не разполагала с такива в момента. Ако имаше такива резерви, комисията щеше да ги намери, посочи Николай Павлов. Иначе "Булгаргаз" е на печалба от над 36 милиона лева за миналата година, която по думите му е най-добрата за дружеството от създаването му. Печалбата идва от обезценката на природния газ в Чирен и от продажбата на вземания на "Булгаргаз" от топлофикационни дружества. Близо 13 милиона лева дружеството е " спечелило" от лихви.

Няма обаче къде да се търсят резерви, категоричен е министър Павлов. Дружеството ще плати дивидент на БЕХ около 17 милиона лева. Заради небалансираните решения на регулатора "Булгаргаз" е декапитализирано в размер на 189 милиона лева. Тези средства са покрити от БЕХ, това са държавни пари, поясни Николай Павлов.

Дружеството по един или друг начин е било източено с тези средства, допълни енергийният министър. Ако то не разполага с ликвидни средства, "Булгаргаз" няма да може да нагнети и да осигури есенно-зимния сезон.

Средната цена на "Газпром" за Европа миналата година е била 167 долара, за балтийските държави е била 152 долара, за България доставната цена е 152 долара и още над 5 долара за пренос или общо 157,21 долара за 2016. Това е с около 10 долара по-ниско от средната продажна цена за Европа.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?