Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Юли 16
Начало arrow Политика arrow Уволненият служител: Президентът Радев предложи текста за уседналостта

Уволненият служител: Президентът Радев предложи текста за уседналостта

  Print E-mail
2017-04-06 08:40:11
източник: news.bg

Президентът Румен Радев е разпоредил добавянето на текста за уседналост в законопроекта за българското гражданство, който предизвика обществена реакция, включително очаквания документът да бъде оспорен в Конституционния съд, ако бъде приет.

Това съобщи пред ТВ+ Любомир Талев - уволненият служител на правосъдното министерство, който беше отстранен, защото е публикувал текста на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

"Имаше среща. Повика ни в понеделник рано сутринта в президентството. Президентът заяви, че законопроектът за изменение на българското гражданство, предвиждащ изменения в Закона за политическите парии и Закона за вероизповеданията, който доколкото разбирам предната седмица също е бил изпратен от президентството в министерството на правосъдието. Аз тогава съм бил в командировка. Та този понеделник той ни викна и каза, че този законопроект трябва да се допълни и с текстове, въвеждащи така наречената уседналост за парламентарни избори и избори за президент и вицепрезидент." - коментира Талев.

Той посочи, че държавният глава е аргументирал законовите промени с национален интерес.

По думите му, Радев е изразил позиция, че националният интерес изисква да не се допуска българите в чужбина да гласуват.

Талев добави, че мярката е предложена с цел да се попречи на определена политическа сила да влезе в парламента и доколкото си спомня, Радев е заявил, че "ако не направим нищо на следващите избори ще влязат ДОСТ".

Пред в. "Дневник" Любомир Талев заяви, че текстовете, публикувани за обществено обсъждане, са били съгласувани и с министър Павлова, и с ресорния заместник-министър Деница Митрова.

Това противоречи на твърдението на Павлова, че служителят е публикувал документа самоволно, без нейното знание.

Талев твърди още, че за първи път т. нар. работна група по законопроекта е била свикана миналата седмица, когато той е бил в командировка.

Той не знае кой влиза в нея, но предположи, че едва ли се е събирала повече от веднъж.

След като проектът стана публичен, от Министерството на правосъдието заявиха официално, че зад текстовете стои работна група от експерти. Неофициално пред "Дневник" оттам разказаха, че са разбрали за проекта в деня на публикуването му.

Талев каза още, че не се чувства виновен и че фактът, че той е освободен, се дължи на широкия и противоречив отзвук от промените.

Той ще обжалва заповедта, с която е освободен.

На срещата в президентството е присъствала и Емилия Друмева - правен секретар на Радев.

Тя също коментира случая пред "Правен свят".
"Не съм автор на законопроекта, но съм го консултирала от гледна точка на правната техника.
Идеите идват от различни места, най-вече от политически сили. Консултирала съм, така както правя от 40 и повече години." - уточни Друмева.

Преди разговора с Талев от "Дневник" са направили проверка, при която е установено, че като създател на публикувания файл с документа излиза Drumevi, а часът е 13.03 ч. на 3 април.

 

По думите ѝ текстът за уседналостта се е появил на по-късен етап, без да уточнява кой е неговият автор.

"Но това са подготвителни работи на законопроект. Ранни подготвителни работи. Всичко се приема от Народното събрание", каза още бившият конституционен съдия.

Тя отказа да коментира по същество идеята изискването за тримесечна уседналост, което важи за местния вот и изборите за Европейски парламент, да бъде валидно и за всички останали избори. Според нея законодателни инициативи са проявявали и други служебни правителства и даде за пример кабинет, който е предложил промени, свързани с енергетиката.

До момента няма коментар по случая от страна на президентството.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  Новини След петчасова среща турският вицепрезидент Фуат Октай и българският премиер Бойко Борисов не стигнаха до съгласие по скандала с думите на външния министър на Турция Мевлют ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?