29 Март 2024 г. Петък

Безобразия и в Агенцията по вписванията

2010-09-22 09:31:17

Агенцията по вписвания е нарушавала принципа на равнопоставеност при възлагане на поръчки, договори са сключвани на цена, определена без конкуренция и завишена спрямо прогнозната стойност. На формално основание са отстранявани кандидати, за да се стигне до единствен участник в процедурите, който е избиран за изпълнител.

При част от констатациите има данни за престъпление.

Това са само някои от изводите на Сметната палата по одит на дейността на Агенцията по вписвания за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2009 г. Част от доклада по него вече е изпратена на прокуратурата. През този период по сключени договори с изпълнители на обществени поръчки Агенцията по вписванията е изплатила общо 12 195 313,87 лв. без ДДС. Констатирани са много нарушения при възлагането на обществените поръчки, в резултат на което публичните средства са изразходвани неикономично, посочват от Сметната палата.

Агенцията, която е на подчинение към Министерството на правосъдието, е сключвала договори с различни външни изпълнители за извършването на еднакви или сходни дейности, осъществявани през един и същи период от време, с което е допуснато дублиране на изразходване на публични средства. Нарушенията се състоят и в определянето на неясни и необосновано завишени изисквания към участниците. Системно е нарушаван и принципът на равнопоставеност.

В някои от докладните записки на директорите на дирекции и на началниците на отдели е посочена прогнозната стойност на обществената поръчка,

но не е обоснован начинът, по който е определена.

Друго от нарушенията е свързано със стойността на документацията за участие в процедура за обществена поръчка. През 2008 г. тя е 100 лв., т.е. по - висока от действителните разходи за нейното изработване. Това нарушава изискванията на чл. 28, ал. 3 от ЗОП.

През 2009 г. стойността на тръжната документация е 10 лв., като тя вече е определена съобразно изискванията на ЗОП.

Нарушения на базата на два договора

През 2006 г. правосъдното министерство провежда процедура по ЗОП за осигуряване на комуникационна свързаност на всички съдилища, следствени и пробационни служби, затвори и поделения на Агенцията по вписвания в страната, в резултат на което е сключен договор между МП и акционерно дружество с едногодишен срок на действие - до 21.12.2007 г., пише в доклада на палатата, с който BNews разполага.

На 24.08.2007 г., във връзка с този договор е сключен договор за допълнителна услуга № 93-00-145 от 24.08.2007 г. със шестмесечен срок на действие. Предмет е „изграждане на виртуална частна мрежа и вдигане на скоростта на вече съществуващи точки, базирани на широколентов пренос на данни въз основа на DSL технология и предоставяне на далекосъобщителни услуги въз основа на нея", както и изграждане на нови точки.

Откриването на процедура е инициирано с докладна записка от 21.12.2007 г. от началник отдел „Внедряване и подръжка на информационните технологии" (ВПИТ). В нея се съдържа обосновка за необходимата комуникационна свързаност, която следва да обезпечи функционирането на различните регистри, водени от агенцията.

Предложено е продължителността на предоставянето на услугата да е

2 години при приблизителна обща стойност 1 600 000 лв. без ДДС.

В документацията обаче не се съдържат данни, от които да може да се направи обоснован извод относно начина, по който е определена приблизителната прогнозна стойност на поръчката.

Предметът на поръчката е строго специфичен. В обявлението за откриване

възложителят не е включил специални изисквания към кандидатите за икономическите и финансовите им възможности.

Изискано е представяне на баланс и отчет за приходите и разходите за последните три години, без да е конкретизиран праг на реализирания годишен оборот. Това потвърждава извода на одитния екип, при направената съпоставка с други проведени процедури, че в много от случаите възложителят неоправдано от гледна точка на предмета и стойността на поръчката, е предвиждал високи изисквания за икономически и финансови възможности.

Констатирано е, че при настоящата процедура за комуникационна свързаност, която е на стойност 1 600 000 лева, изобщо не са предвидени такива изисквания.

Но за поръчка на стойност 360 000 лева (за доставка на скенери), е изисквано кандидатът да докаже оборот от последните 3 финансови години на стойност най-малко 2 милиона лева за всяка от годините, като за всяка от тези години оборотът от дейност, сходна с предмета на поръчката, трябва да бъде минимум 1 500 000 лева. Така до изтичането на срока за подаване на оферти е постъпило предложение само от един кандидат и, разбира се, процедурата е приключена през 2008 г. и е сключен договор с единствения участник в процедурата.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати