29 Март 2024 г. Петък

И ето, че Европа се пробуди...

2017-04-03 16:52:20

ЕС - за него доскоро се говореше като за болен човек, който няма да го бъде дълго. Но онези, които го бяха отписали, прибързаха и сбъркаха. Случи се нещо неочаквано - пулсът на Европа започна да бие все по-силно, констатира Дойче веле.

Европа се събужда! Под това заглавие германският седмичник "Ди Цайт" публикува обширен анализ за случващото се в днешния ЕС, който стига до един неочакван извод: европейският проект отново набира сили, включително и благодарения на милионите млади хора, които все по-интензивно се интересуват от политиката и се борят за "своята Европа". Авторите не без гордост цитират данни от допитвания и от различни статистики:

"Най-щастливите хора на света живеят в ... Европа. Градовете с най-високо качество на живот се намират в ... Европа. Най-доброто здравеопазване на света е в ... Европа. Европейски са и мнозинството фирми на борсата. Дори по олимпийски шампиони Европа пак е на първо място. Само едно нещо ѝ липсва на Европа напоследък: самочувствие."

В анализа, с поглед към САЩ, се сравняват и редица други показатели. Така например 32% от гражданите в ЕС имат доверие на своите парламенти, докато в САЩ този процент е едва 9. На 100. 000 души в ЕС се падат около 120 излежаващи наказание в затворите, в САЩ са 700 на всеки сто хиляди - около шест пъти повече. Държавите от ЕС отделят 87 милиарда долара за помощи за развитие, САЩ - едва 31 милиарда. На територията на ЕС се извършват 0,9 убийства на 100. 000 жители, в САЩ - 4,7.

Авторите цитират и други много интересни цифри, но преди това - ето още няколко изречения от анализа:


ЕС започва да черпи нови сили

"Дълго време мнозина охулваха ЕС като "проект на елитите". И колкото повече растеше гневът срещу елитите, толкова по-остри ставаха и нападките срещу ЕС. Тъкмо от това уравнение засмукаха своята енергия популистите. Сега обаче по всичко личи, че Евросъюзът започва да черпи нови сили отдолу, от недрата си. В много държави подкрепата за ЕС нараства."

В анализа са посочени и доказателства за това твърдение. Ако трябва да дадат гласа си "за" или "против" членството на своята страна в ЕС, днес 70% от гражданите на ЕС биха подкрепили това членство, показва изследване на авторитетната фондация "Бертелсман", публикувано наскоро. През март 2016 г., преди референдума във Великобритания, този процент беше 65.

Още по-окуражаващо звучи отговорът на друг въпрос в допитването. 66 на сто от гражданите на ЕС съобщават, че техни приятели и колеги се изказват положително за ЕС - преди Брекзита същото твърдяха едва 47 на сто. Според едно представително изследване на Сдружението на германските банки, в момента 61% от германците имат много високо мнение за ЕС - с пет процента повече, отколкото преди три години и с цели 10% повече, отколкото преди 9 години. Близо две трети от германците смятат, че еврото се е доказало като обща валута.

По-нататък в обширната статия четем:"Но има още нещо ново и неочаквано: политическото пробуждане върви ръка за ръка с един изненадващ икономически подем. След дългата криза, икономиката във всички страни-членки на ЕС отново бележи ръст. Настроението на предприемачите се разведрява, бюджетните дефицити спадат, безработицата намалява. През последните четири години в ЕС са разкрити близо 5 милиона нови работни места. При това все повече трудови договори се подписват не само в икономически преуспяващата Германия, но и във Франция, в Ирландия, в Испания, че дори в изтерзаната от кризи Гърция.

Да, последствията от кризите не са преодолени изцяло и навсякъде, но приказките за "склерозиралата Европа", която изобщо не можела да се мери със САЩ или с Китай, нямат нищо общо с действителността. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OИСР) през последните години страни като Испания, Гърция, Португалия, Ирландия и Полша са водещи по показателя "осъществяване на икономически реформи". А през миналата година икономиката на държавите от еврозоната растеше по-бързо от тази на САЩ."

В анализа, над който са работили 9 журналисти от "Ди Цайт", се разказва още за успеха на проевропейското движение "Пулсът на Европа", за политическата ангажираност на все повече млади европейци и за отличните бизнес-прогнози, с които експертите насърчават Евросъюза. С други думи, констатират авторите на публикацията, в момента Европа преживява "ново начало".

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати