Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Март 7
Начало arrow Политика arrow ГЕРБ не преговарят за премиера, той е Борисов

ГЕРБ не преговарят за премиера, той е Борисов

  Print E-mail
2017-04-03 16:38:54
източник: news.bg

Бойко Борисов ще бъде премиер на правителството, излъчено от 44-то Народно събрание, заяви Владислав Горанов в изявление в централата на партията. Лидерът на ГЕРБ ще оглави и групата в процеса на преговори за съставяне на правителство. В нея от ГЕРБ ще участват още и Цветан Цветанов, Томислав Дончев и Делян Добрев.

Днес преговори в централата на ГЕРБ не е имало.

"Наивно и смешно е да се чуват коментари, че някой друг освен Борисов може да бъде премиер. Не знам защо изобщо това се тиражира, включително и от медиите".

Владислав Горанов беше категоричен, че такива преговори не се водят. Включително отрече изобщо някой пред представители на ГЕРБ да е предлагал премиерът да не бъде Бойко Борисов.

"Бойко Борисов е признат в цяла Европа и за нас е безалтернативно той да е премиер, друго говорене са само слухове и вдигане на цената на по-малките партии", допълни той.

Според коментара на Владислав Горанов предложенията от страна на Валери Симеонов за избори да друго лице за премиер са "социални експерименти и опит за вдигане на цената". "Не можем да забраним на Валери Симеонов за претендира за всичко. Ако не иска да участва, а иска да е новият Радан Кънев, добре", допълни Горанов.

Въпреки това бившият финансов министър отрече да има конфликт с Обединените патриоти, а по думите му има нормален дисбаланс между възможности и претенции.

По думите на Горанов рано е още да се говори за разпределяне на министерства. "На този етап се говори само за политики. Предпочетохме да поработим вътре в партията", посочи той.

Владислав Горанов обясни още пред журналисти, че в момента се работи основно по конкретизиране на програмата и очертаване на задачи пред всеки един ресор, така че в ускорени срокове да се подходи в следващото Народно събрание към възлови сектори. Кои са те обаче бившият финансов министър не посочи.

"Работим по превръщане на предизборната кампания в програма за управление", повтори Владислав Горанов и изрази спокойствие по темата държавната сметка, тъй като нищо от това, което е предложено от ГЕРБ, не изисква допълнителен ресурс, а само по-добро управление.

Това че не сме по телевизионните екрани, не означава че няма какво да кажем.

Важно е според Горанов да се намери правилният баланс между тежестта на отделните партньори.

ГЕРБ се подготвят добре, тъй като е ясно, че в 44-то НС ще имат силна опозиция в лицето на БСП. Горанов заяви, че в ГЕРБ никога не са мислили като евентуален коалиционен партньор БСП и не знаят защо социалистите са започнали да отричат нещо, което никога не е съществувало. По отношение на ДПС Горанов посочи, че и "те никога не са били потенциален партньор за подкрепа на правителство".

Коментарът му за петия присъстващ в 44-то Народно събрание - Веселин Марешки е, че той вече по-обран и с подчертано дясна ориентация за разлика от началото.

"Със сигурност правителство ще има", заяви Владислав Горанов и посочи, че най-вероятно това ще стане до края на месеца.

На въпроса дали очаква това правителство да изкара пълния си мандат, Горанов заяви, че няма никакви причина управлението да е по-кратко.

"България е суверенна държава, на нас в ЕНП са ни партньори, не са ни началници", отговори той по повод коментара на лидера на ПЕС Станишев за влияние върху ГЕРБ за съставяне на правителство. Горанов посочи и че той е присъствал на форума в Малта за разлика от лидера на ПЕС, който не е бил там.

Пред медиите Лиляна Павлова посочи, че приоритет в процеса на преговори ще бъдат реформата в администрацията, съдебната и социалната сфера и образованието. Предстои ГЕРБ да събере парламентарната група, с която в широк кръг да обсъди приоритетите за реализация в 44-тото Народно събрание. "Работим за ясни срокове по всяка една от темите, като посочваме и отговорните институции", добави Павлова.

"Имаме и изготвени законопроекти по отделните области", а като такива Лиляна Павлова посочи и темата с мажоритарния вот.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?