24 Април 2024 г. Сряда

Орбан затваря университета на Сорос в Унгария

2017-03-30 09:34:39

Студентите и служителите в Централноевропейския университет (CEU) в Унгария протестират срещу плановете на правителството да затвори висшето учебно заведение.

От университета изтъкнаха, че ново законодателство, предложено от правителството на управляващата партия "Фидес", прави невъзможно функционирането на университета.

Основателят на CEU, филантропът Джорд Сорос има обтегнати отношения с унгарския премиер Виктор Орбан, припомня, БиБиСи.

Ала правителството твърди, че подкрепя университета и не иска да напуска страната.

Министърът на образованието Ласло Палкович заяви, че предложеното законодателство е вследствие на направения преглед на дейността на 28 чуждестранни университета, работещи в Унгария, включително CEU в Будапеща.

"Това не е разследване срещу CEU, не е и срещу г-н Сорос", увери министърът.

Роденият в Унгария милиардер основа университета през 1991 г. и продължава да го финансира и досега.

Той искаше Централноевропейският университет да бъде бастион на либералната мисъл и да популяризира ценностите на отвореното общество и демокрацията.

Но университетът изглежда се превърна в последната мишена в кампанията на правителството на Орбан срещу либералните ценности.

Правителството твърди, че CEU и други университети с чуждестранно финансиране работят незаконно и че новото законодателство цели да създаде нова правна рамка.

Ала ректорът на CEU Майкъл Игнатиев твърди, че университетът е напълно законен и новото законодателство цели да го направи незаконен.

"Ние ще защитаваме нашите постижения енергично срещу всеки, който се опитва да позори работата ни в очите на унгарския народ", отсече Игнатиев.

Новите правила ще принудят CEU да смени името си, да създаде кампус в Ню Йорк, да промени учебната си програма и да стане подвластен както на американското, така и на унгарското правителство.

Протестиращите служители и студенти сега търсят подкрепата от други университети - както в Унгария, така и по света.

Това се случва в момент на влошаващи се отношения между американския президент Доналд Тръмп и Джордж Сорос, който наскоро определи новия обитател на Белия дом като "самозванец, (политически) мошеник и кандидат-диктатор".

Отношенията между Сорос и Орбан, който е отявлен поддръжник на американския президент, също се обтегнаха, след като Орбан го обвини, че иска да има роля в унгарската политика и подкрепя притока на мигранти в Европа.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати