29 Март 2024 г. Петък

Хаваите блокираха безсрочно указа на Тръмп за 6 мюсюлмански държави

2017-03-30 09:24:45

Федерален съдия на Хавайските острови удължи безсрочно отмяната на новия указ на президента на САЩ Доналд Тръмп, с който се забранява на граждани на няколко мюсюлмански държави да посещават американската територия, съобщава БиБиСи.

Решението на съдия Дерик Уотсън означава, че Тръмп няма да може да приложи забраната за шест мюсюлмански държави, докато съдът разглежда казуса.

По-рано този месец американският щат внесе иск за блокиране на указа, тъй като забраната ще навреди на туризма и на възможността за набиране на работници и прием на чуждестранни студенти.

Съдия Уотсън взе решението късно в сряда вечерта, след като изслуша аргументите на адвокати на щата и на правосъдното министерство.

Съдията превърна взетото по-рано временно решение за блокиране на указа в предварително разпореждане, което ще има по-дълготраен ефект.

Указът на Тръмп от 6 март трябваше да забрани на гражданите на Иран, Либия, Сомалия, Сирия, Судан и Йемен да влизат на територията за период от 90 дни и забрана от 120 дни за бежанци.

По-ранната версия на указа, издадена в края на януари, предизвика хаос и протести. Тя беше блокирана от съдия в Сиатъл.

Впоследствие и други щати в САЩ решиха за ревизиране на указа. По-рано този месец съдия в Мериленд спря част от забраната.

Решението на Хавайските острови може да бъде обжалвано в Девети окръжен апелативен съд - същият съд, който обяви през февруари, че няма да блокира решението на съда в Сиатъл, което спря първата забрана.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати