23 Април 2024 г. Вторник

Бг улици с най-голям спад на наемите на магазини в света

2010-09-22 09:25:15

Най-голям спад на наемите в Европа е отчетен при магазините на две търговски улици в България. Това са ул. „Александър Батенберг” в Пловдив и ул. „Александровска” в Бургас. Данните са от глобално проучване на консултантската компания „Кушман енд Уейкфилд” на най-високите наеми на най-добрите локации в 59 държави. През последните 12 месеца – от юни спрямо същия месец на предходната година, спадът в наемите и на двете улици е с по 50 процента. Единственият друг пазар със същото намаление на наемите е отчетен в ирландския град Лимерик на улица „О`Конъл стрийт”, предадеНовинар.

Според проучване на друга консултантска компания в сектора „Си Би Ричард Елис” наемите на първокласните обекти на търговските улици в София са отчели третия по големина спад от пазарите в Европейския съюз за последните три години. Данните сочат, че наемите на най-големите търговски улици в нашата столица са се понижили с 38,46 процента за последните три години.

Статистиката показва, че през последната година спадът се е ускорил, като само през за последните месеци на тази година наемите са загубили 27,27 процента от стойността си. За последното тримесечие спадът е 11,11 процента.

От друга консултантска компания „Колиърс Интернешънъл” отчетоха спад на наемите на търговските улици средно за България от около 20 процента за първата половин година.

След понижението средните наеми на първокласните търговски обекти извън моловете в София са достигнали 40 евро на квадратен метър на месец, изчисляват от „Си Би Ричард Елис”.

Спадът на наемите у нас е в синхрон с общата тенденция в Европа, където икономическото забавяне понижи наемите на първокласни площи на най-престижните локации средно с 4,5 процента, сочат данните на „Кушман енд Уейкфилд”. Така парижката „Шанз-Елизе” пада от трето на пето място в глобалното подреждане след намаление на наемите от 9,5 процента. „Виа Монтенаполеоне” в Милано слиза на шесто място от четвърто, а дъблинската „Графтън Стрийт” изостава до 13-о от осмо след намаление на наемите от близо 26 процента. На атинската търговска улица „Ерму” спадът е 15 процента.

Единствената локация в Европа, където не е отчетено намаление на цените на наемите на търговските площи, е Лондон. Наемите на първокласни магазини в северната част на „Бонд Стрийт” са скочили с 19 процента, благодарение на което улицата напредва до четвърто място в света от шесто и измества френската „Шанз-Елизе” като най-скъпата улица в Европа.

В глобалната класация, изготвена от компанията, напредват Токио и Сеул. Икономическата перспектива пред Азиатско-тихоокеанския регион накара международни вериги и луксозни марки да се конкурират за магазини там.

Токийският квартал „Гинза” е напреднал с две позиции до трето място, а „Мьонг Донг” в Сеул се покачва от осмо на 11-о място. Увеличение с 9,6 процента на наемите запазва „Козуей Бей” в Хонконг, като се нарежда на второ място след „Пето авеню” в Ню Йорк, където е отчетен 8,8 процента ръст.

Наемите на най-добрите локации в света са се повишили или са останали стабилни на две трети от общо 59-те държави през последните 12 месеца, след като същото проучване миналата година показа най-големия спад на наемите от 25 години насам.


източник: actualno.com

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати