Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Април 21
Начало arrow Икономика arrow Шефът на КЕВР: Газът беше евтин, но бизнесът не намали цените

Шефът на КЕВР: Газът беше евтин, но бизнесът не намали цените

  Print E-mail
2017-03-29 09:04:16
източник: dnes.bg

Шоковото поскъпване на природния газ няма да се размине, стана ясно на открито заседание на КЕВР.

Председателят на регулатора Иван Иванов призна, че цената на газа се увеличава с голяма стъпка - 29,6%, но за година и половина суровината поевтиняла с 61%.

Той посочи още, че бизнесът не е отчел това с намаляване на цената на стоките и услугите. Новата цена на газа ще стане ясна на 31 март след закрито заседание на регулатора.

Ако близо 30%-ното увеличение остане, както най-вероятно ще стане, то ще повиши значително цените на парното и топлата вода - с между 18 и 38% за цялата страна.

За да бъде компенсирано отчасти шоковото увеличение, Константин Стаменов, представляващ големите индустриални потребители на газ и КРИБ в заседанието, поиска "Булгаргаз" да предлага излишни количества природен газ на борсата.

Пред Investor.bg председателят на КЕВР Иван Ивинов уточни, че за продажбата на свободните количества газ е необходима промяна на договора между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

Работодателските организации се оплакаха, че рязкото повишаване на цената на газа ще постави под въпрос конкурентоспособността на бизнеса, а за някои компании това ще бъде и въпрос на оцеляване.

Председателят на КЕВР беше категоричен, че регулаторът не може да променя заявлението на обществения доставчик. Работнати група на КЕВР проверява единствено дали то отговаря на изискваниета в два документа - Наредба 2 за определяне на цената на газа и договора за доставка на газ, сключен между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

Единствената възможност КЕВР да не се съобрази с искането, е то да не бъде изработено в съзвучие с тези два документа, или дружеството да има надвзет приход. С този мотив КЕВР не призна искането на "Булгаргаз" за цената на газа за първото тримесечие. Сега обаче няма надвзет приход нямало.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Стоян Янчев обясни, че искането на компанията е обективно и поясни, че стойността на долара се повишава значително на валутните пазари. С над 50% са се увеличили цените на алтернативните горива, на базата на които се изчислява цената на газа.

Само цената на "Газпром Експорт" ще се увеличи с 13% от 1 април, става ясно още от заявленията на газовата компания.

Преди заседанието на КЕВР граждански организации протестираха пред сградата на регулатора. Те опънаха транспарант с надпис "Вън колониалистите от България", а по време на заседанието изразиха своето недоволство към увеличаването на цената на газа. Те припомниха решението на Европейската комисия и обещанието на "Газпром" за пазарни цени за Централна и Източна Европа. Според тях до дни предстои промяна в договора между България и Русия за доставка на газ.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за ...
  Новини Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследване ...
  Новини От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската стокова ...
  Новини Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес ...
  Новини Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутрешния ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?