Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Дек 5
Начало arrow Здраве arrow Пръстовият отпечатък на Москов – безсмислена щуротия с негативен ефект

Пръстовият отпечатък на Москов – безсмислена щуротия с негативен ефект

  Print E-mail
2017-03-29 08:42:17
източник: news.bg

Въвеждането на пръстовия отпечатък беше незаконно. Това заяви в студиото на предаването "Тази сутрин" по БиТиВи бившата здравна министърка Таня Андреева. Тя е категорична, че няма закон, който да го регламентира, защото той противоречи на българското и международното законодателство.

Припомняме, че петчленен състав на Върховния административен съд отмени пръстовата автентификация в болничната помощ. Това означава, че пациентите вече няма да се идентифицират чрез сканиране на произволни точки от пръст на ръката им.

Таня Андреева е категорична, че държавата не може да си позволява да прави незаконни неща, защото функционира на базата на закона. Според нея всички са платили със здравните си вноски за въвеждането на системата за пръстовия отпечатък.

Изводът е, че след министър Москов нищо не остана, защото съдът отмени всичките му идеи за реформа - здравна карта, отпечатък, стандартите и т.н., анализира Таня Андреева. Тя изрази съжаление, че здравеопазването, което и без това е в много тъжно състояние, сега е изгубило две години. В съсловието остава впечатлението, че въвеждането на пръстовия отпечатък целяло облагодетелстване на определени кръгове.

То сериозно е влошило достъпа до здравеопазване и е забавило приема в лечебни заведения.

Таня Андреева се надява новият здравен министър да продължи работата по електронното здравеопазване и да въведе политики към децата.

От своя страна директорът на болница "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев коментира, че от пръстовия отпечатък има отрицателен ефект, а не положителен. По думите му тези, които са го предложили, твърдят, че има ефект, а онези, които са го прилагали - че няма. Дечев обясни, че за софтуера са вложени около 500 000 лв. средства на НЗОК. Болниците са похарчили няколко милиона, за да закупят четците. Закупени са няколко хиляди устройства, като всяка болница е закупила според възможностите си. Например в болница "Св. Иван Рилски" са закупени около 20 устройства. Сега ще се наложи да ги приберат.

Дечев е категоричен, че трябва да има контрол за парите от касата. Идеята на Петър Москов обаче се оказала неефективна и за пациентите, и за лекарите. Някой вероятно обаче го е подкрепял. Решението му не е било еднолично, а е правителствено решение, предположи болничният директор.

Той иска новият министър да сложи ред в НЗОК, защото там хаосът е огромен.

Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обясни, че след обнародването на решението на съда ще трябва да се направят поправки и в Националния рамков договор. Той определи пръстовия отпечатък като безсмислена щуротия, около която се вдига много шум.

Лимитите на болниците са много по-голям проблем на здравната система. Стандартите, националната здравна карта - това са много по-големи проблеми, обясни Кацаров.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини Българите са първи в ЕС по лични разходи за лечение, а резултатът е висока смъртност и нездравословен начин на живот, става ясно от доклад за състоянието на здравеопазването в общността. - - ...
  Новини 72 процента от българите на възраст над 16 г. определят здравния си статут като добър или много добър, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. по повод предстоящия Световен ден на ...
  Новини В София и още няколко града въздухът е отново мръсен.6 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин, съобщава Би Ти Ви.Най-тежко е ...
  Новини Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на "Национален център по заразни и паразитни болести". - - "Засега ...
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?