19 Март 2024 г. Вторник

Нинова не се признава за бита и не мисли за оставка

2017-03-28 16:38:41

Въпреки загубата на изборите, това е най-добрият резултат на БСП от 2009 г. насам. Това отчете лидерът на левицата Корнелия Нинова на пресконференция в партийната централа.

Тя благодари на всички българи, които са упражнили правото си на глас и на всички 955 хиляди българи, подкрепили БСП. Социалистите са удвоили депутатите си от 39 на 80. Надхвърлили са резултата на ген. Румен Радев на първи тур, когато се броят партийните гласове и дори са го увеличили.

"При това този резултат е при по-ниска избирателна активност", коментира Корнелия Нинова.

Няма да подавам оставка. Не виждам основание да подам оставка при така постигнатото за 10 месеца, категорична е тя. Нинова визира факта, че миналата година по това време са имали 10%.

Червената лидерка изтъкна, че затвърждават постигнатото на президентските избори. Тя разкритикува, че на изборите е имало сигнали за купуване на гласове, корпоративен вот и административен натиск.

Има 9 случая на преференции "10-10", но от БСП няма да призовават никого да се отказва.

Корнелия Нинова отчете, че водят в седем големи областни центрове. В София ръстът на БСП е 15%. Толкова е ръстът на партията и в другите областните центрове.

Ако г-н Борисов направи кабинет - ние оставаме в опозиция, категорична е Нинова.

Г-н Борисов и ГЕРБ печелят тези избори. Не, не биха, защото имаме такъв ръст. Доволна съм от тези резултати, въпреки че загубихме, допълни тя.

"Няма да се включим в голяма коалиция и в правителство с ГЕРБ", отбеляза още тя. Социалистите очакват първата политическа сила да съставят правителство.

Нинова каза още, че ако се стигне до тях при съставянето на правителство - най-близки по платформи са с Патриотичния фронт.

Сериозен ръст отчита БСП сред младите хора - между 18 -29 години - 10%, между 30-39 години - 6%. Сериозен ръст има сред хората с висше образование - 15%.

БСП пет пъти са увеличили подкрепата си в чужбина. Най-сериозен ръст имало в градове в Италия, Великобритания, в Германия - в Берлин и Мюнхен, където социалистите били първа политическа сила.

"Въпреки загубата, това е много голям успех за БСП", коментира още лидерът на левицата.

Корнелия Нинова изказа и тревогата си, че дясно мислещите хора остават непредставени в парламента - близо 15%.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати