19 Март 2024 г. Вторник

Вън от еврото и изкореняване на ислямизма, закани се Марин льо Пен

2017-03-26 17:30:28

Кандидатът за президент на Франция Марин льо Пен се опитва да успокои гласоподавателите във връзка с плановете й европейската държава да напусне еврозоната, съобщава Ройтерс.

Тя увери, че напускането на валутния съюз "няма да бъде хаотично" и ще се стреми към "добре подготвени" разговори с държавите от ЕС.

Последните социологически проучвания показват, че лидерът на "Националния фронт" ще премине първи тур на президентските избори на 23 април, но ще загуби балотажа от центриста Еманюел Макрон на 7 май.

Излизане от еврозоната е едно от основните обещания на Льо Пен в платформата й срещу глобализма.

"Еврото предизвика много сериозно увеличение на цените и много голям спад на покупателната сила", каза Льо Пен в интервю за вестник "Паризиен".

"Също така е сериозна пречка за откриването на работни места, защото води до загуба на конкурентоспособност на френската икономика", поясни тя.

Обаче 72 на сто от французите са против връщане на франка, сочи социологическо изследване на "Ифоп" за "Фигаро".

Френският политик многократно заявяваше, че ако спечели изборите, ще организира референдум шест месеца по-късно за сключване на нови споразумения с ЕС по различни въпроси, включително Шенгенската зона и връщане на суверенитета на страната.

По отношение на еврото Льо Пен поясни, че разговорите ще се проведат след парламентарните избори в Германия през септември, ако евентуално влезе в Елисейския дворец.

"Трябва да стане по разумен, добре подготвен начин. Не искам хаос", увери тя и добави, че казусът за еврото ще бъде последната стъпка, защото иска да изчака първо резултатите от германския вот преди да започнат преговорите.

Марин льо Пен отново повтори, че иска да възстанови границите и да се бори с ислямския фундаментализъм.

Първо, ще възстановя нашите граници. Второ, ще депортирам всички чужденци, които представляват заплаха за националната сигурност, които са свързани с фундаментализъм, като превантивна мярка. Ще се боря с ислямския фундаментализъм като затворя салафистките джамии и забраня Съюза на ислямските организации във Франция, закани се тя.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати