Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Септ 24
Начало arrow България arrow Проучване: ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти могат да изравнят резултатите си

Проучване: ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти могат да изравнят резултатите си

  Print E-mail
2017-03-23 09:36:31
източник: news.bg

ГЕРБ води пред БСП с минимална преднина. Това показват данни от експресно проучване на "Барометър България", реализирано в последното денонощие (21-22 март 2017 г.). Изследването е проведено по телефона, като в него са участвали 806 български граждани с избирателни права. То е осъществено със собствени средства, уточняват от "Барометър България".

Социолозите отбелязват, че до последно няма да има яснота коя политическа сила ще бъде първа на изборите за народни представители на 26 март.

Най-голям дял от алтернативния дял отива за Обединените патриоти. Това заедно с твърдия им електорат ги утвърждава като трети политически фактор.

От "Барометър България" коментират, че блокадите на границата и нарастващата заплаха от Турция в оставащите дни до изборите позиционират Обединените патриоти като предпочитана политическа опция за допълнителни 200 000 гласоподаватели.

Социолозите смятат, че ако декларативните предпочитания се реализират, е възможно да се стигне до уникална за страната ни ситуация - изравняване на резултатите на първите три сили ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти.

Данните от изследването показват, че се наблюдава намаляване на дела на тези, които не са решили за кого ще гласуват.

ГЕРБ - 22,1%, БСП - 21,6%, Обединени патриоти - 16,3%, ДПС - 6,5%, "Воля" - 5,8%, Реформаторски блок-Глас народен - 3,6%, други - които според прогнозата няма да прескочат бариерата от 4% за влизане в Народното събрание - 2,2%, Не съм решил - 7%, Няма да гласувам - 14,9%.

Твърдият електорат на БСП е мобилизиран максимално. Според социолозите не е ясно дали посланията им до края на кампанията ще успеят да привлекат допълнителен вот.

ГЕРБ пък агитират за подкрепа, като залагат на мотото "вижте какво свършихме до момента, нека да продължим".

Два политически субекта правят заявка за четвъртата позиция - ДПС и "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки.

От "Барометър България" подчертават, че ситуацията в страната в последните дни от кампанията е изключително динамична. Именно от това доколко ще успеят да убедят избирателите да ги подкрепят, зависи дали в следващото Народно събрание ще има 5 или 5+1 партии.

Социолозите констатират, че нарастващата декларативна подкрепа за ДПС и минимална такава за ДОСТ, в сравнение с предходното тяхно изследване. Под 1 % от гражданите у нас заявяват подкрепа на ДОСТ, така че тя остава извън 44-ия парламент. Гласоподавателите, докарани от Турция или гласували в южната ни съседка, ще бъдат определящи за резултата й, коментират от агенцията.

Отмяната на санкциите при негласуване има демотивиращ ефект в посока спад на избирателната активност. В същото време обаче говоренето срещу изборните туристи от Турция мобилизира българите да отидат до урните. Така те искат да минимизират ефекта от външния вот, коментират още социолозите.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който води началото си от първите векове на християнството.Според народните вярвания, с идването на празника небето се ...
  Новини Най-голямото перо от харчове в "потребителската кошница" на българина за 2017 г. е била храната, отчитат данни от анализ на Евростат за финансовите характеристики на потреблението за ...
  Новини Богородични заговезни са днес. От утре започва поста в чест на Св. Богородица. Днес се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в ...
  Новини Парламентът забрани шума в населените места от 23 часа до 8 часа сутринта. Депутатите одобриха на първо четене предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за защита от шума. - - Новите текстове ...
  Новини Днешният петък, 13 юли, ще е слънчев, на много места дъждовен и горещ до 34 градуса. Това прогнозират синоптиците от НИМХ при БАН, цитирани от "Фокус". - - Преди обяд ще бъде слънчево, а ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?