25 Април 2024 г. Четвъртък

Служебният министър спира концесията на летище "София"

2017-03-21 15:56:48

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев иска спиране на концесията на летище "София".

Концесията на летище София не защитава обществения интерес - ще доведе до отлив на пътници, както и до поскъпване на летищните такси. Това стана ясно от брифинга на транспортния министър.

Подготвителните действия не са извършени по адекватния начин, по мнението му. За пример той даде концесията на летище Белград. Там кандидатите са 27, при нас са 5. В нашата концесия е заложено увеличение на летищните такси годишно с 20-25 милиона лева.

Алексиев не е доволен, че се натоварва летищният транспорт, за да се спаси БДЖ. Според него това не е нормална практика.

Министърът се притеснява, че концесионерът ще генерира свръх печалба. Той не отрича по принцип концесията. Тя обаче трябва така да е структурирана, че да защитава държавния интерес.

Няма яснота по отношение на инвестициите, какво искаме да се случва с летище София, каза Христо Алексиев. Сериозно са подценени критерии като инвестиции и развитие на летището. Занижен бил и критерият за сигурност, стана ясно още от думите на транспортния министър.

Настоящата концесионна процедура трябва да бъде спряна, категоричен е той. Служебният министър ще предложи това на Министерски съвет. Алексиев иска международна консултантска компания да помогне за концесията.

Мисля, че държавният интерес може да бъде защитен по-добре, каза още той. Според него може да се концесионира летището, но при по-изгодни условия.

Не може държавата да решава проблемите на БДЖ като създава другаде проблеми. Решението за спиране на концесията ще бъде внесено следващата или по-следващата сряда в Министерски съвет.

Който и да спечели концесията, държавата трябва да гарантира интересите си, убеден е Алексиев. По думите му подценяването на фактора сигурност е можело да създаде опасност за националната сигурност в сложната международна обстановка.

Тук сме да защитим държавата и публичния интерес, подчерта транспортният министър.

Паралелно с това Алексиев заяви, че за БДЖ има ясен план. Кредиторите са склонни да се разсрочат дълговете на железниците.

Иначе той вижда подобрение в положението на БДЖ. Не е нужно развитието на БДЖ да се обвързва с тази концесия, убеден е Христо Алексиев.

Не виждам риск за БДЖ, подчерта той и обясни, че всеки транспорт трябва да се развива спрямо собствените си възможности.

източник: news.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати