20 Април 2024 г. Събота

Застреляха радикализиран ислямист на летище "Орли" в Париж

2017-03-18 13:48:55

Силите за сигурност на летище "Орли" в Париж са застреляли мъж, който е взел оръжие от войник. Това съобщава Агенция "Франс прес", позовавайки се на информация от вътрешното министерство.

Свидетели разказват, че летището е евакуирано след стрелбата, станала около 8.30 часа местно време (9.30 часа българско).

Мъжът е избягал в магазин на аеропорта преди да бъде застрелян, обясни говорителят на Министерство на вътрешните работи пред АФП. Той допълни, че при инцидента няма ранени.

Скай Нюз допълва, че мъжът е грабнал оръжието на антитерорист и е избягал в ресторант.

Полицията предупреждава обществеността да стои настрана, докато екипи по обезвреждане на бомби претърсват терминала в случай, че мъжът е заложил някакви експлозиви.

Евакуиран е южният терминал.

След като грабнал оръжието, мъжът избягал в ресторант "Макдоналдс" на летището. След това той е застрелян от граничен полицай.

Войникът е бил част от операция "Сентинел" - разполагане на въоръжени военни по френските улици в резултат на терористичната атака в редакцията на "Шарли Ебдо" в Париж.

"Орли" се намира на 13 км южно от Париж и е второто по големина парижко летище.

Вътрешният министър Бруно льо Ру пътува към аеропорта.

"Редяхме се за чекиране за полет за Тел Авив, когато чухме три или четири изстрела наблизо", разказва свидетел. 54-годишният мъж допълва, че цялото летище е евакуирано. Всички са изведени извън летище, на около 200 метра от входа.

Евакуирани са около 3000 души. Мотивите на мъжа все още не са известни. 

Полицаи, екипи за извънредни ситуации и войници са навсякъде. Някои полети са пренасочени към "Шарл де Гол".

По-късно "Скай Нюз" съобщи, че нападателят е радикализиран мюсюлманин от списъка с наблюдавани терористи. Той е прострелял полицай при блокада на пътя, преди да нападне войник на летището в Париж.

Мъжът е открил огън с оръжие по трима полицейски служители при проверка северно от Париж. Той е ударил полицайка в главата при първата си атака рано тази сутрин.

След това е откраднал две коли, които е изоставил преди да се насочи към летище "Орли", където грабнал оръжието на антитерориста и избягал в "Макдоналдс".

Полицейски източник информира, че мъжът е "радикализиран мюсюлманин, познат на разузнавателните служби и правосъдната система".

Парижкото летище постна в туитър съобщение, че полицията провежда спецоперации. Към гражданите се отправя призив да следват инструкциите на органите на реда.

Франция остава в извънредно положение след серията от смъртоносни атаки, извършени от ислямистки екстремисти през последните две години, включително през ноември 2015 г. в Париж, когато бяха убити 130 души.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати